Zaakvoerder Herman & Vandamme slaakt noodkreet: “Aan ons lot overgelaten”

Zaakvoerder Aline Herman: "We worden twee keer getroffen, want onze bussen rijden zowel voor de toeristische sector als voor schoolkinderen." © CLL
Redactie KW

Donderdagnamiddag kon men in Brussel een ontevreden stem uit Menen horen. Meer dan 100 bussen verzamelden zich op de binnenkoer van autocarbedrijf Herman en Vandamme om er minutenlang te toeteren. “Wereldwijd kreunt de toerismesector en wij worden zelfs op twee vlakken getroffen. Steun is nagenoeg onbestaande en we krijgen ook geen duidelijke antwoorden”, klinkt het geprikkeld bij zaakvoerder Aline Herman.

“Wij hebben autocars die zowel actief zijn in de toeristische sector als in het vervoer van de schoolgaande jeugd. In beide sectoren in het onduidelijkheid troef en weten we eigenlijk helemaal niets.”

Aline is niet alleen om het bestaan van haar bedrijf bezorgd, maar evenzeer om het welzijn van al haar werknemers. “Iedereen staat te trappelen om er opnieuw in te vliegen, alleen kunnen wij geen antwoorden geven op hun talrijke vragen. Werkloosheid is de norm en dat hakt er natuurlijk ook stevig op in.”

https://www.youtube.com/watch?v=vIjxTmTDK6g

Aline hekelt de vage regelgeving die vooral hun sector treft. “We horen dat de grote spelers, zoals luchtvaartmaatschappijen of reisagentschappen, miljoenen aan steun kunnen krijgen. Ik moet ondertussen gaan uitleggen aan onze mensen dat ons bedrijf het moet stellen met 4.000 euro. Niemand ligt wakker van de busbranche en ook de onduidelijke richtlijnen met betrekking tot het onderwijs helpen ons helemaal niet vooruit. Onze volledige sector valt compleet uit de boot en we worden aan ons lot overgelaten. Door al onze bussen naar buiten te rijden en minutenlang onze toeters te laten brullen, hopen we dat men in Brussel onze noodkreet te horen krijgt.”

Linda Vergotte is een van de getroffen busschauffeurs.
Linda Vergotte is een van de getroffen busschauffeurs.© CLL

Een van de getroffen chauffeurs is de 56-jarige Linda Vergotte. “Ik stond in voor het vervoer van schoolkinderen uit het bijzonder onderwijs, dus viel ik van dag op dag zonder werk”, verzucht ze. “Initieel zat ik nog op tijdelijke werkloosheid, maar dat is ondertussen omgezet tot een volledige. Het is één grote chaos in het onderwijs en niemand weet echt wat er staat te gebeuren. Over het bijzonder onderwijs wordt niet eens gesproken, dus ik vrees dat ik nog lang aan de zijkant ga mogen blijven staan. Ik hoop uit de grond van mijn hart, niet alleen voor mezelf maar ook voor al mijn collega’s, dat hier snel wat klare wijn wordt geschonken. Dit is niet lang meer houdbaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.