Zaakvoerder Dumpi Mart Marc De Jonckheere (61) bezwijkt aan spierziekte ALS

Marc De Jonckheere is op amper 61-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Marc was de zaakvoerder van Dumpi Mart in Sint-Kruis. “Marc is veel te vroeg gestorven”, zegt zijn moeder Lucienne Vandenkerckhove.

Wijlen Marc De Jonckheere. © gf

De uitvaartplechtigheid van Marc De Jonckheere (61) vond afgelopen zaterdag plaats in de aula van uitvaartzorg Bleyaert in Knokke-Heist. “Marc is veel te vroeg gestorven. Een moeder hoort haar zoon niet te bevragen”, zegt Marcs moeder Lucienne Vandenkerckhove. “Maar de spierziekte ALS is vreselijk. Op het einde vroeg Marc om op een zachte manier heen te gaan.”

Marc De Jonckheere begon als 14-jarige jobstudent te werken in het bedrijf van zijn vader Jérôme De Jonckheere, toen hij nog bij de Frères studeerde. Galerijen De Jonckheere was van de jaren 50 tot in de jaren 90 in de Oude Burg de meest bekende meubel- en interieurzaak van Brugge. De winkel werd in 1992 geteisterd door een zware brand.

Bij het overlijden van zijn vader in 1988, kwam Marc De Jonckheere naast zijn moeder Lucienne Vandenkerckhove aan het hoofd te staan van het bedrijf. Door de dood van Jérôme De Jonckheere was Marc genoodzaakt zijn hogere studies te stoppen. Hij werd ook gedelegeerd zaakvoerder van de Dumpi Mart, die de familie in 1972 opgestart had langs de Maalse Steenweg in Sint-Kruis op een voormalig stuk van de Marine.

Gigantische winkel

Aanvankelijk bestond de Dumpi Mart uit 8.000 vierkante meter verkoopruimte, een 324 meter lange winkel met 68 etalages. “Toen hadden wij 57 personeelsleden in dienst. Gaandeweg heeft Marc, in goede samenwerking met onze directeur Ivan Vanderhaegen, een groot deel van de winkelruimtes verhuurd. Hij realiseerde een polyvalent winkelcomplex, waarbij de commerciële oppervlakte van Dumpi Mart gereduceerd werd tot 2.000 vierkante meter. De rest van de ruimte verhuren wij aan winkelketens als Vandenborre, Standaard Boekhandel, Kruidvat, Veritas en Colora.”

Directeur Ivan Vanderhaegen beaamt: “Marc was de eindredacteur van de metamorfose die het immense Dumpi-gebouw onderging. Een rechtlijnige zaakvoerder, die soms hard uit de hoek kon komen, maar altijd met grote luisterbereidheid.”

In februari 2018 viel het verdict: bij Marc De Jonckheere werd ALS vastgesteld. “Mijn zoon was nochtans sportief: hij was Belgisch kampioen judo bij de beloften, voetbalde, speelde tennis en golf. De vlag van Damme Golf stond halfstok na het overlijden van Marc”, aldus Lucienne.

Marc De Jonckheere woonde in Moerkerke, laat een echtgenote (Lutgart Vandevyver), drie kinderen (Charlotte, Nicolas en Hélène) en twee kleinkinderen (Eloi en Arya) na. Dumpi Mart blijft een familiebedrijf, want met hun oma en moeder zetten de drie kinderen de zaak voort.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.