Zaakvoerder Club Riba ziet klanten in de late uurtjes regels aan laars lappen: “Meer oppasser dan café-uitbater”

Niels Pierpont van Club Riba op de Ieperse Vismarkt. (Foto TOGH)
Redactie KW

Voor Niels Pierpont, uitbater van danscafé Club Riba op de Ieperse Vismarkt, is het na het eerste weekend met aangepaste coronaregels duidelijk: een danscafé waar bezoekers een mondmasker moeten dragen, is niet werkbaar. “Na een paar glaasjes houden mensen hun mondmasker niet meer aan.”

Wie sinds afgelopen zaterdag op café gaat, moet zijn coronapas voorleggen en een mondmasker dragen als je niet aan een tafeltje zit. Wie wil dansen, moet dat dus met een mondmasker doen. In een discotheek hoeft dat niet, maar dan moet je wel een zelftest uitvoeren voor je binnen mag. Voor danscafés geldt dat echter niet. “In tegenstelling tot discotheken mogen op fuiven en in danscafés geen sneltests worden gedaan, maar moet iedereen een mondmasker dragen”, zucht Niels Pierpont, die tijdens de coronacrisis café De Vage Belofte op de Ieperse Vismarkt ombouwde toto Club Riba. “Dat is voor ons onhoudbaar. Niet dat we afgelopen zaterdagavond geen volk over de vloer kregen. Het probleem is dat mensen na een tijdje hun mondmasker niet meer ophouden. We hadden in de zaak op vijftien plaatsen de regels opgehangen en in het begin hield iedereen zich daar wel aan. Maar na een paar drankjes veranderde dat al snel. Op een bepaald moment voel je je meer oppasser dan café-uitbater. Zaterdag was ik er zelf niet, het waren het personeel en de portier die de dupe waren.”

We speelden al met het idee om de deuren te sluiten, maar de klanten vroegen om het niet te doen

Voor Niels is het duidelijk: ofwel gelden voor danscafés en fuiven dezelfde regels als voor discotheken ofwel alles dicht. “Op deze manier is het niet werkbaar”, zucht hij. “We speelden eigenlijk al met het idee om de deuren te sluiten, maar de klanten vroegen om het niet te doen. Ook onze werknemers wilden we niet in de kou laten staan. De politie liet weten dat de zaak bij overtredingen zou gesloten worden. De bezoekers moeten hun mondmasker dus ophouden, maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn. Ik ben normaal een optimist, maar nu zie ik het toch een beetje somber in. Het zou me niet verbazen mochten we binnen korte tijd weer verplicht moeten sluiten.” Niels Pierpont is ook medeorganisator van de Highlight-fuiven, waarvan er een staat gepland op oudejaarsavond in zaal Fenix in Ieper. “Ik vraag me af of we daar nog energie in moeten stoppen, terwijl de kans met de dag groter wordt dat het feest niet zal doorgaan. Neem me niet kwalijk, maar ik weet het even niet meer.”

Festival Vort’n Vis

Nog in Ieper had er normaal een festivalletje moeten plaatsvinden met tien hardcore- en metalbands in de Vort’n Vis op zaterdag 20 november, maar dat werd met pijn in het hart uitgesteld. “We voelen ons zeer oncomfortabel bij het organiseren van een event van deze schaal”, klonk het bij de organisatie op sociale media. “Enkele van onze vrijwilligers en familieleden testten de afgelopen dagen positief en we vonden het dan ook onverantwoord om deze show te organiseren. De nieuwe maatregelen maken dit event ook een pak minder gezellig. De tickets blijven wel geldig voor de nieuwe datum.” (CMW/TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.