Zaak-KSV Roeselare: “Enkel geen sportieve sanctie als ook schulden bij bakker en slager zijn vereffend”

Bij KSV Roeselare hopen ze op nieuwe investeerders en een doorstart in eerste nationale. Maar licentiemanager Nils Van Brantegem bevestigt nog eens dat KSV Roeselare sowieso ook nog een ‘sportieve straf’ boven het hoofd hangt. “Enkel als àlle schulden overgenomen worden – ook die bij de beenhouwer en de bakker – dan vervalt die sanctie. Maar daarop zullen wij ook streng controleren.”

Nils Van Brantegem is duidelijk over competitieformat in eerste nationale. “Als KSV Roeselare niet meespeelt, starten we daar met 15 ploegen.” © belga

Licentiemanager Nils Van Brantegem is namens de voetbalbond de man die dus de licenties opvolgt, maar ook de kalender ineen moet knutselen. En dat voor alle nationale spelende ploegen. Dat betekent dat hij in eerste klasse A en B en eerste nationale de licentiedossiers mee opvolgt. Alle reeksen eronder vallen onder bevoegdheid van Voetbal Vlaanderen en ACFF in Wallonië.

In eerste nationale – tot vorig seizoen onder de noemer eerste amateurklasse – zouden voor het eerste vier West-Vlaamse teams aantreden. R. Knokke FC, Winkel Sport, KFC Mandel United en… KSV Roeselare. Iedereen kent ondertussen wel het onverkwikkelijke verhaal waarin KSV Roeselare is terecht gekomen. De competitie in eerste nationale gaat na de bekerverplichtingen dit weekend van start.

West-Vlaamse reeksgenoten kijken toe

Terwijl iedereen dacht dat het doek over KSVR nu definitief gevallen was, kwam curator Yves François deze week met hoopvol nieuws voor de fans van KSV Roeselare. Enkele investeerders tonen interesse en kunnen nog een bod doen op het stamnummer 134. Daarvoor moeten op zijn minst de bondsschulden vereffend worden en de lopende contracten verder gehonoreerd worden.

Alle schulden vereffenen is ook zo simpel niet, bij het vorig faillissement bleken tientallen leveranciers nog geld te goed te hebben. Breng dat maar eens in enkele dagen tijd in kaart

Ook bij de drie andere West-Vlaamse clubs kijken ze al uit hoe deze zaak zal evolueren. KFC Mandel United ontvangt normaal op de tweede speeldag KSV Roeselare. Dat zou de kaskraker van het seizoen moeten worden, al had de coronabeperking van 400 toeschouwers daar de verwachtingen al gefnuikt.

Controle op schuldenvereffening

Ondertussen wordt ook al her en der gesuggereerd dat er geen sportieve sanctie aan de degradatie zou vasthangen. Maar daar wil de licentiemanager toch even de puntjes op de i zetten. “Als KSV Roeselare verder gaat, dan zal het volgend seizoen sowieso een sportieve straf krijgen. Als ze sportief degraderen naar tweede amateur, dan komt daar de degradatie naar derde bovenop. Handhaven ze zich, dan degraderen ze toch naar tweede amateur. Enkel bij het behalen van het kampioenschap blijven ze in eerste nationale, maar mogen ze dus niet promoveren.”

Er is echter één uitzondering. “Mocht Roeselare investeerders vinden die alle schulden overnemen, dan vervalt die sportieve sanctie. Maar dan bedoelen we ook de schulden bij de beenhouwer en de bakker. En wees gerust: wij zullen daar zelf controle op uitvoeren.” En dat wordt geen sinecure. Alleen al om die in kaart te brengen. Bij het vorige faillissement bleken diverse tientallen leveranciers en personen nog geld te goed te hebben van KSVR.

Competitie met 15 in eerste nationale?

Mocht KSV Roeselare de zaak tegen vrijdag niet rond krijgen dan volgt wellicht het forfait voor de eerste competitiewedstrijd, komende zaterdag thuis tegen FCV Dender. “Drie opeenvolgende forfaits of vijf in totaal betekent uitsluiting van de competitie.”

Als KSV Roeselare ophoudt te bestaan dan gaat de competitie in eerste nationale verder met 15 ploegen. Het ambitieuze RAA La Louvière dat ook nog aasde op promotie vangt daar dus bot.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.