Z.98 Windroos uit zeebrugge is derde nieuw vissersschip dit jaar

Redersechtpaar Geert De Groote en Isabel Pauwaert, geflankeerd door meter Hilde Crevits en peter Emiel Brouckaert van de splinternieuwe kotter Z.98 Windroos, havenvoorzitter Dirk De fauw en hun kinderen. © Roel Jacobus
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

In Zeebrugge mocht Vlaams minister van landbouw en visserij Hilde Crevits als meter de splinternieuwe Z.38 Windroos dopen. “Ik beloof met ons gezin veel vis te eten.” Na twintig jaar afbouw van de visserijvloot is dit al het derde nieuwe schip dit jaar en er zijn er nog vijf komst.

De Z.38 is een 38 meter lange kotter van het echtpaar Geert De Groote en Isabel Pauwaert uit Heist. “Van de kiel tot de top van de mast is er aandacht besteed aan duurzaamheid. Er wordt ecologisch gevist en gevaren, en sociaal zijn de leef- en werkomstandigheden van de bemanning sterk verbeterd. Dit is technisch een ‘groen’ en veilig schip. We rekenen erop dat dit zal leiden tot meer economische resultaat, met een goede vangst en betere visprijzen”, zegt De Groote, die voorzitter van de Rederscentrale is.

Investering in modernisering

Peter van het schip is directeur van de Rederscentrale Emiel Brouckaert. “Ik zie dit peterschap niet als een persoonlijke zaak maar als een eer voor de hele Rederscentrale. Een schip boordevol hypermoderne technologie zoals dit, betekent een investering tussen 6 en 7 miljoen euro. Gedurende een dode periode sinds 2001 liep de gemiddelde leeftijd van de Vlaamse vissersvaartuigen – 64 waarvan een dertigtal grote – op tot dertig jaar. Gelukkig wordt er nu opnieuw in modernisering geïnvesteerd: dit is al het derde nieuwe schip dit jaar en er zijn er voor dit en volgend jaar nog vijf op komst.”

Toekomstgerichte vaartuigen

Meter Hilde Crevits (CD&V) kweet zich met enthousiasme van haar taak om de traditionele fles champagne stuk tegen de boeg stuk te gooien. “Ik ben trots dat de West-Vlaamse vissers koppig blijven deure doen. Ondanks de tegenslagen van de Brexit en corona, wagen ze de sprong om in toekomstgerichte vaartuigen te investeren. Met het meterschap engageer ik me ook om vanuit de overheid te blijven investeren in duurzame visserij en om er op moeilijke momenten te staan. We zijn alvast bereid om met ons gezin véél vis te eten. Deze delicatessen verdient een eerlijke prijs en respect voor wie ze vangt.”

Maandag vertrekt de Z.98 Windroos met een zevenkoppige bemanning naar het Kanaal van Bristol aan de Britse westkust. Het vaartuig zal op een eerste trip twee maanden wegblijven. (Roel Jacobus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier