Yvona Dauw viert 100ste verjaardag met hele familie in Kortemark

Yvona woont al sinds 2012 in wzc Blyvelde. © Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Groot feest voor Yvona Dauw die op 17 januari 100 kaarsjes mocht uitblazen in het wzc Blyvelde.

Yvona werd 100 jaar geleden geboren in Ruddervoorde in een gezin met zes kinderen, maar woonde na haar huwelijk in Torhout. Ze trouwde in 1944 met Roland Derynck, een schoenmaker uit Torhout. Toen hij tijdens de oorlog in Duitsland in een munitiefabriek moest gaan werken, liet Yvona haar man niet in de steek en ging ze met hem mee. In 1945 werden ze bevrijd door de Russen en volgde een terugtocht van twee maand met een steekkar, van Berlijn helemaal naar België.

Huis naast de kliniek

Na de oorlog woonden ze een tijdje in bij de ouders van Roland in Torhout, om daarna te verhuizen naar een huurhuis. Terwijl Roland werkte bij de Belastingen in Torhout, bleef Yvona thuis voor het gezin. “Dat was verplicht als je trouwde met een ambtenaar”, herinnert Yvona zich.

Later bouwden ze een huis naast de kliniek in Torhout en werd het gezin uitgebreid met zonen Jean-Pierre, die getrouwd is met Christel Lavens, en met Fernand Derynck. Deze laatste was postontvanger in Kortemark en is getrouwd met Marie-Rose Degrieck.

Roland overleed in 1989 op zijn 68ste. Yvona bleef in Torhout, maar nam in 2012 haar intrek in het wzc in Kortemark. Yvona heeft zes kleinkinderen: Kim, Sander, Philip, Pascal, Peter en Karine en ondertussen ook al 16 achterkleinkinderen. (LTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier