Yves Verleysen en zonen brengen een ‘Ballade pour Briek Schotte’

Pa Yves Verleysen en zoontjes Cas en Cyr uitgedost in wielerplunje: "Het koersseizoen mag van ons beginnen." (foto WME)
Wouter Vander Stricht

Yves Verleysen en zijn zonen Cas en Cyr zijn te bewonderen in een nieuwe videoclip, het slot van een drieluik. En dat liep wat vertraging op. “Ik heb een open hartoperatie ondergaan, maar ondertussen ben ik er weer bovenop. Maar goed ook, want dit weekend begint de koers.”

Krokusvakantie. Dus ravotten Cas (13) en Cyr (11) met enkele vriendjes in de tuin. “Ze zijn weer iets in elkaar aan het timmeren”, zegt papa Yves Verleysen (57). Mama Lieslot Vandermeersch staat voor het vierde leerjaar in VBS Het Spoor. Yves werkt bij Quadrant. “Ik heb er al veel functies vervuld, maar nu ben ik er magazijnmedewerker. Sinds gisteren (maandag, red.) zijn we echt opnieuw gestart met werken.” Het overkoepelend, internationale bedrijf kreeg af te rekenen met hackers, maar dat is een ander verhaal natuurlijk.

Wij zijn te gast in de Oude Pittemstraat om het te hebben over de het slot van het videodrieluik dat Yves met zijn zonen maakte. En we beginnen met het begin. “Onze eerste video, Ottoblues, dateert al van vier jaar geleden”, aldus Yves die zijn eerste 30 levensjaren in Aarsele spendeerde. “We zaten iets te drinken op een terras aan Ter Halle en ik bekeek alle auto’s die passeerden. Nu en dan een Porsche, een 4×4,… Hoe groter en hoe duurder, hoe liever. Iedereen doet wat hij wil natuurlijk, maar dan mogen we niet klagen. De auto’s die daar in een half uur tijd passeerden vertegenwoordigden het bruto nationaal product van een klein eiland. Ik heb dat in een leuke tekst gegoten, wat leuke beelden erbij en muziek er onder en we waren vertrokken.”

Pa Yves Verleysen: “Cas glipte vorig jaar mee op podium om het startschot van de Omloop te geven”

Vier jaar geleden waren zijn zonen nog een stuk jonger. “Eerlijk? Ik heb ze toen moeten omkopen met een grote zak snoep om mee te werken. Ze spelen dus mee in de clip met pijn in hun buik van het snoepen.”

Man zonder gsm

Maar ondertussen leggen Cas en Cyr met plezier hun tablet aan de kant om met papa die zelf bewust zonder gsm door het leven stapt gekke dingen te doen. “Onze tweede videoclip ging over de zorg van het milieu. We zijn wel met de natuur bezig. We gaan ook vaak met het gezin wandelen, meestal richting Pittemberg. Vroeger gingen we met de gocart. In de kar die er achter bengelde legden we dan de zakken vol blikjes die we opraapten. Vaak hadden we 4 tot 5 zakken vuiligheid. Nu werken we nog mee met Mooimakers.”

https://www.youtube.com/watch?v=tdfeoekCkVA

In het derde filmpje en het slot van het videodrieluik gaat het over de andere passie van Yves: de koers. Maar deze video liet wat op zich wachten. “Ik ga vaak fietsen, meestal mountainbiken, met mijn oudste zoon Cas. Op een van die tochtjes op de Kemmelberg kon ik hem niet volgen en voelde ik ook stekende pijn in de borstkas. Het was mijn zoon die erop aandrong me onmiddellijk te laten onderzoeken. Ik dacht dat er niets ernstigs aan de hand kon zijn: ik ben nog sportief, heb geen overgewicht… Maar na 30 seconden tests op de fietsproef bleek al dat er iets niet goed zat en uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik een zware hartoperatie zou moeten ondergaan”

Die operatie verliep goed. “Ik heb geluk gehad. In oktober is hier in Pittem een 51-jarige mountainbiker overleden tijdens een tocht. Het kon mij ook overkomen zijn.”

De revalidatie verliep voorspoedig en Yves waagt zich al opnieuw op de fiets. “Ik ben zot van de koers. Eigenlijk al van kindsbeen af. In herinner me nog dat ik nog geen tien jaar was toen we al het peloton stonden op te wachten. Er stond een man naast mij, een jaar of 70, voor een tienjarige dus een oude vent. We zagen de koers passeren en toen ze allemaal voorbij geraasd waren, zei de man: ‘het zijn er 185’. Ik dacht: wat kan die man snel tellen. Ik had toen nog niet door dat het aantal deelnemers in de krant stond. Wie er een koers wint maakt me niet echt uit. Het is vooral die magie die rond de koers hangt die me intrigeert. En staan roepen en tieren om de Kwaremont. Dat heeft toch iets.”

Meetje Maertens

In de laatste videoclip, genaamd Ballade pour Briek Schotte, focust Wild, Wilder & Wildernis op Tielt als koersstad. “Er is natuurlijk Briek Schotte, maar er zijn zoveel zaken die in Tielt met de koers te maken hebben. We hebben ook Roger Decock en Noël Vanclooster. En niet te vergeten de legendarische velomaker Meetje Maertens. De tekst is gebaseerd op woorden van Willem Vermandere, maar wat aangepast natuurlijk.”

Zoon Cas die floorball speelt droomt ervan te koersen, Cyr is dan weer meer een kunstig type. “Maar geen van beiden speelt muziek. Ik ben zelf een muziekliefhebber en maakte jarenlang Tielt en omgeving onveilig The Kentucky Dare Devils. Maar die videofilms maken we nu om eens een glimlach op het gezicht van de mensen te toveren. Meer moet je er niet achter zoeken.”

Zaterdag stappen Yves en Cas om 8.30 uur op de trein naar Gent, om er de start van de Omloop van dichtbij gade te slaan. “Vorig jaar waren we er ook. Er is dan een meute volk en dan spreken we een plaats af waar we weer samenkomen mochten we elkaar uit het oog verliezen. En zo gebeurde. Cas was op zoek naar een plaatsje waar hij alles goed kon gadeslaan en toen we elkaar uiteindelijk terug vonden, bleek dat hij naast de burgemeester van Gent op het startpodium was gaan staan. Ik geloofde het eerst niet, maar er bestaan beelden van. Hij wil het dit jaar opnieuw proberen, maar of dat zal lukken…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier