Yves Van Borm: “Doek 1B op en grijp terug naar de vroegere tweede klasse met 16 ploegen”

Yves Van Borm schreef geschiedenis aan onze Oostkust.© JPV
Yves Van Borm schreef geschiedenis aan onze Oostkust.© JPV
Redactie KW

Als enige T1 in de Belgische geschiedenis oogstte Yves Van Borm vier titels in vijf seizoenen met Knokke FC. Daarenboven schakelde hij twee jaar geleden in de Croky Cup bekerhouder Standard Luik uit in de 16e finales. De succescoach heeft een visie én een duidelijke mening. “Onze opmars is abrupt afgebroken door de coronacrisis, daar kan je niet omheen”, klinkt het. En verder: “Het is bewezen dat het format van 1B mislukt is.”

Wij stelden onlangs in een enquête de vraag: “Zou Yves Van Borm een geschikte T1 zijn voor de Jupiler Pro League?” aan voormalige topspelers. Tom De Sutter, Kristof Arys, Olivier De Cock, Sven Dhoest en Frederik Boi antwoordden positief. Voor zijn Pro License-diploma zwoegde de succescoach vijf jaar en slaagde in 2007. Stages doorliep hij bij Inter Milan, Lyon, Anderlecht en Olympiakos, ten tijde van Trond Sollied. Nadat de kustformatie was gedegradeerd naar tweede nationale, net voor de competitiestart, voorspelde Yves in een bomvolle zaal: “Wij halen de titel binnen.” Hij slaagde in dit opzet en liet nummer twee mijlenver achter zich.

Je bent blijkbaar een ziener want alles wat gebeurt in de coronacrisis had je één jaar geleden voorspeld.

“Ik voel me toch verplicht om binnenkort eens een aantal cijfertjes in te vullen bij Euromillions. (lacht) Anderzijds was het eerlijk gezegd niet zo moeilijk om dit te voorspellen. Je moet helemaal niet gestudeerd hebben om te beseffen dat de coronacrisis ons dagelijks leven overhoop zou halen en dat deze pandemie een zware impact op het voetbal zou hebben. Een normaal verloop van het kampioenschap leek mij totaal ondenkbaar. Sommige instanties hebben blijkbaar één volledig jaar nodig gehad om tot dat inzicht te komen.”

Hoe zie je de voetbaltoekomst in eerste nationale, de reeks van jouw Knokke, in het algemeen?

“Het is duidelijk dat de Pro League en de KBVB alle macht in handen hebben. Zij bepalen alles. Jammer genoeg nemen zij beslissingen die enkel hun eigen belang dienen. De integratie van beloftenteams in 1B is daar het mooiste bewijs van en heeft uiteraard een grote impact op de toekomst van eerste nationale. Het is bewezen dat het format van 1B mislukt is. Mij lijkt het logisch: 1B opdoeken en teruggrijpen naar de vroegere tweede klasse met 16 ploegen. Wie komt hiervoor in aanmerking? De teams uit eerste nationale en niemand anders. Zij verdienen dit louter op basis van sportieve prestaties, de enige criteria die mogen en kunnen gehanteerd worden. Geloof me, er wordt op niveau eerste nationale, en ook tweede en derde, goed gewerkt. Ik zie het niveau jaar na jaar stijgen. Uitslagen in de Beker van België van het recente verleden bewijzen mijn stelling. Ga maar eens na welke exploten Olsa Brakel, Deinze, Knokke, Rebecq en nu recent Olympic Charleroi realiseerden. Dat is geen toeval meer. Mijn conclusie? De ploegen uit nationale moeten dringend front vormen. Daar knijpt natuurlijk het schoentje. Een consensus vinden waar iedereen zich kan bij aansluiten lijkt een utopie. De korte termijnvisie zou moeten omgeruild worden voor een lange termijnvisie. Maar ieder veegt schoon voor eigen deur. Zo heeft de Pro League een vrijgeleide om beslissingen door onze strot te duwen. Ik vrees voor een gesloten competitie als eindresultaat, met als gevolg het hypothekeren van alle clubs uit eerste nationale en lager.”

“Sven Dhoest, Nils Pierre, Ruben Van Raefelghem en Jarric Buysse waren einde contract en tekenden moeiteloos bij voor meerdere jaren, ondanks het feit dat er moest ingeleverd worden.”

Bevindt Royal Knokke FC zich op een keerpunt: verder doorstoten of vaste waarde worden in 1e nationale?

“Onze opmars is abrupt afgebroken door de coronacrisis, daar kan je niet omheen. De toekomst van Knokke ligt jammer genoeg niet in eigen handen maar wordt bepaald door de beslissingen van hogerhand. Ik ben er wel van overtuigd dat Knokke klaar is om door te stoten. De kustformatie is op alle vlakken correct en wil dit ook blijven. Getuige hiervan: onze vaste waarden Sven Dhoest, Nils Pierre, Ruben Van Raefelghem en Jarric Buysse waren einde contract en tekenden moeiteloos bij voor meerdere jaren, ondanks het feit dat er moest ingeleverd worden. Die vlotte onderhandelingen vullen mijn trainershart met fierheid. Voornoemd viertal ligt in mijn bovenste schuif. Samen met Simon Savaete zijn zij diegene die de basis hebben gelegd van het afgelegde parcours van Knokke. Laat mij voorzitter Vincent Van Honsebrouck in de hulde betrekken want hij is de grondlegger en grote bezieler van de opmars van RKFC.”

Al die trainerswissels op hoogste vlak: er wordt steeds in zelfde vijver gevist. Niemand denkt blijkbaar aan Yves Van Borm…

“Daaruit kan ik dan alleen maar concluderen dat ik voor de profclubs niets beteken, jammer maar helaas. Misschien moet ik maar eens kampioen spelen. (grijnslacht)

Zal de volgende editie van de competitie een normaal verloop kennen of liggen er weer kapers op de kust?

“Alles hangt af van de vaccins. Deze zullen bepalen of de nieuwe competitie een normaal verloop zal kennen. Laten we uiteraard hopen van wel, maar ik blijf herhalen dat ons spelletje van ondergeschikt belang is ten opzichte van de gezondheid van de bevolking. Eerst en vooral hoop ik dat de sectoren die zwaar getroffen zijn door deze crisis, zoals horeca, evenementen en noem maar op, terug op een normale manier kunnen functioneren. Graag doe ik een oproep om deze mensen te ondersteunen: zij moedigden immers onze sport aan in de pre-coronaperiode. Wij kunnen nu iets teruggeven.” (JPV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier