Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Geert Degraeve en echtgenote Mieke Goussey (allebei 46 jaar) wonen in de Kerkweg in Brielen. Ze hebben drie zonen : Giovanni, Dimitri en Jeffrey. Giovanni (geboren in 1992) overleed op 7 juni 2006 door een verkeersongeval. Geert werkte altijd in de bouwsector, tot hij op 27-jarige leeftijd een val maakte van de gewelven van een nieuwbouw. Na de herstelperiode bleef hij werken, maar de rugproblemen bleven aanhouden waardoor hij moest stoppen met werken. Hij werd geopereerd, nogmaals geopereerd en onderging zware behandelingen. Op 32-jarige leeftijd kreeg hij te horen dat werken niet meer mogelijk was. “Nu zit ik al met twee jaar met miserie in mijn hals. ‘Opereren’, zegt de specialist, maar wacht maar tot je écht niet meer kan van de pijn. Ik heb het wel eens moeilijk, maar er zijn nog mensen die het slechter hebben,zoals mensen die kanker hebben”, zegt Geert.

Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

Mieke werkte in de jeansfabriek Lee in Ieper, tot deze fabriek de deuren sloot. Ze werkte daarna als poetsvrouw, maar ook wegens rugproblemen moest ze afhaken. Nu werkt ze in de voor- en naschoolse opvang in Brielen. Qua optredens hebben ze allebei dezelfde interesses : zoveel mogelijk optredens bijwonen van hun idool Yves Segers, wandelen, uitwaaien aan zee of in de Ardennen, fietsen met de elektrische fiets en meestal in Nederland, waar het daarvoor nog veiliger is, eens een wellness doen… “Kortom, veel samen doen en genieten van ‘t leven, want morgen kan het te laat zijn”, benadrukt Geert.

Mieke kreeg zelfs kippenvel toen ze sprak over die Yves Segers

“Sinds 1999 zijn we al fan van de Oost-Vlaamse zanger Yves Segers”, vertellen Geert en Mieke. “Tellen we nu even vlug na, dan is dat toch al 17 jaar. Mijn vrouw en een vriendin gingen kijken naar optredens van artiesten. Mieke kwam thuis en zei tegen me dat we dat samen ook eens moesten doen. Mieke vertelde enthousiast en ze kreeg zelfs kippenvel toen ze sprak over die Yves Segers, een vlotte, vriendelijke en vooral eenvoudige zanger. Ik vond het een goed idee en heel vlug gingen we al naar een optreden kijken op het fanbal van Hans Hanssens in Kortemark. Yves had nog maar mijn vrouw één keer gezien en hij wist al haar voornaam. Na zijn optreden konden we direct op de foto. Mijn vrouw had gelijk : Yves was, en is nog altijd, een sympathieke man.”

Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

“Ook bij mij klikte het direct, sindsdien zijn we echte fans. Yves kwam ook ooit optreden bij de streekradio Radio Vrie in Ieper. Dat vonden we sympathiek. Daarna moest hij nog gaan zingen in… Antwerpen. En wij, zo zot als een achterdeur, besloten van mee te rijden. Stel je voor : Yves kwam dichtbij onze woning zingen en dan reden ook wij 135 km ver om dezelfde zanger nòg eens te zien optreden. Sindsdien zijn we echte fans”, zegt Geert, terwijl Mieke knikt en glundert. “Onze vorige auto hebben we verkocht met 145.000 km op de teller, waarvan zeker 90.000 km om ons idool te zien optreden. We gaan supporteren in alle provincies, zelfs tot in Postel aan de Nederlandse grens. Het is ook telkens ambiance.”

Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

“We gaan ook mee op fanreis. Naar Parijs met een rondleiding en boottocht, naar Disneyland Parijs, samen met ook de kids mee, naar Warner Bros… We gingen ook mee op fanreis van Dirk Bauters en Vanessa Chinitor naar Friesland, Tsjechië, Zwarte Woud…. Yves ging immers ook mee, ook wij mochten dus niet ontbreken. We bezochten ook de kerstmarkt in Duitsland en trokken naar de Gentse Feesten. Allemaal om ons idool te zien.”

Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

“Sinds enkele jaren doen we ook de Schlagerfestivals waar Yves op de affiche staat. Met zijn singles Een beetje gay, Boven op de berg, Café De Zwaan, Ik schreeuw het van de daken… zorgt hij altijd voor ambiance. Zijn jongste single heet ‘Waar zijn die handjes, ik wil ze zien’.. We zijn trots dat Yves werd gevraagd door de carnavalgroep van Aalst om zijn nieuwe single te zingen.”

Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

“Of we veel merchandising in huis hebben? Een sjaal met I Love Yves Segers, t-shirt, een muismatje, sleutelhanger, een kadertje met Yves en onze drie kinderen… Deze zaken blijven altijd in onze woonkamer staan. We proberen ook in tijdschriften zoveel mogelijk te lezen over ‘onze zanger’.”

Mieke en Yves bouwden ook een ruime nieuwe vriendenkring op, met onder meer de ouders van Yves Segers. “We kennen die mensen goed omdat ze ook altijd meegaan op fanuitstap of op reis. We bellen wel eens met elkaar of sturen een kaartje naar Marie-Théresèke en Torreke (Marie-Thérèse en Viktor). We zijn ook goed bekend bij zijn zus Patricia, haar man en hun kindje.”

Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

“Yves is voor ons een stuk familie”, vat Geert samen. “We maakten zijn huwelijk mee, we maakten ook zijn donkere periodes mee, waaronder zijn scheiding van zijn echtgenoot. Toen we tien jaar getrouwd waren, nodigden we hem uit op ons feest en hij kwam met plezier.”

“Maar één iets gaan we toch nooit vergeten, namelijk dat Yves twee liedjes zong op de begrafenis van onze zoon, die overleed aan de gevolgen van een fietsongeval.”

Het was muisstil in de kerk toen Yves Circle of Life van Elton John zong

“Het was muisstil in de kerk toen Yves Circle of Life van Elton John zong. Het tweede liedje had Yves aangepast qua tekst voor onze jongen. Voor je gaat was adembenemend, iedereen kreeg koude rillingen in de kerk… Wat Yves daar deed, dat vergeten wij nooit ! Ondanks ons verdriet durven we toegeven dat het een mooi afscheid was voor onze jongen, die op de fietsoversteek in Vlamertinge werd gegrepen door een bestuurder. Onze jongen – toen 14 jaar – was zo’n joviale gast, ging zo graag naar school, moest nog volop beginnen genieten van zijn leven. Negen jaar later hopen we nog altijd dat de bestuurder toegeeft dat ze Giovanni wel zag op de fietsoversteek, maar helaas… Meer wil ik er niet over kwijt, maar ook nu nog zitten we vaak in een moeilijke periode.”

Yves Segers zong op de begrafenis van de 14-jarige zoon van twee van zijn grootste fans

Gelukkig kunnen we ons uitleven op de muziek van Yves Segers, die al zoveel hits had en die in één jaar tijd tientallen optredens heeft. Dat maakt ons gelukkig, net zoals Giovanni én Yves altijd deel van ons leven, van onze familie zullen blijven uitmaken. Niemand, maar dan ook niemand zal ons dat afnemen”.

(PADI)