Yves-Paul Vandewynckel (33) vervoegt team gastro-enterologie AZ West

De afdeling gastro-enterologie heeft er een nieuwe aanwinst bij: dokter Yves-Paul Vandewynckel (33) vervoegt het team van dokter Pollet, dokter Vandenbussche en dokter Verraes. Op de afdeling worden alle problemen van het spijsverteringsstelsel onder de loep genomen, een brede specialisatie die reikt van slokdarm en maag over dikke en dunne darm tot anus inclusief lever, gal en pancreas.

dokter Yves-Paul Vandewynckel. (foto MVO)

Van kinds af aan wou ik andere kinderen helpen en was ik geïnteresseerd in de biologie van de mens”, steekt dokter Yves-Paul van wal. “Toen ik 11 jaar was, bezocht ik Körperwelten, de tentoonstelling met echte menselijke lichamen. De meeste kinderen vonden die luguber, maar ik was zo begeesterd door de ingewikkelde patronen van bloedvaten en zenuwen dat ik andere kinderen uitleg begon te geven om hun schrik te temperen.”

Later begon Yves-Paul meer te lezen over anatomie en ziekteleer, verwonderd door de spectaculaire biochemische processen die op elk moment in elke mens plaatsvinden. “Dat leidde tot mijn keuze om na het St. Aloysiuscollege in Diksmuide aan de UGent geneeskunde te gaan studeren. Na zeven jaar studeerde ik af met grote onderscheiding.”

Complexe problemen

Vervolgens deed hij vier jaar wetenschappelijk onderzoek rond maag-, darm- en leverziekten in samenwerking met Prof. Dr. Van Vlierberghe. “Zo verwierf ik inzichten in biologische processen, maar ook in projectmanagement en vooral in het logisch redeneren binnen complexe problemen.”

In dat kader kreeg dokter Vandewynckel de eer om voordrachten te geven op internationale congressen in Berlijn, Genève, London, Wenen, Barcelona en Washington DC. Dat wetenschappelijk onderzoeksproject werd uiteindelijk als een doctoraat (PhD, de hoogste academische graad) bekroond na een publieke verdediging eind 2015. “Daarna heb ik mijn klinische opleiding verdergezet in de ziekenhuizen AZ Sint-Lucas en AZ Maria Middelares Gent, OLV Aalst, UZ Madrid en mijn alma mater UZ Gent.”

“Mijn eigen dialect horen, geeft me weer dat thuisgevoel.”

Yves-Paul woonde in regio Gent, maar de geboorte van zijn zoontje en de lokroep van de Westhoek brachten hem terug naar zijn roots in Diksmuide. Via een collega hoorde hij dat men bij AZ West iemand zocht met zijn profiel. “Zo ben ik gestart als ‘den nieuwe docteur van de maagdarmziekten’, en mijn eigen dialect horen, geeft me weer dat thuisgevoel”, zegt Yves-Paul.

Jonge collega’s

“Ik zie AZ West als een groeiend regionaal ziekenhuis met een sterke lokale verankering en een belangrijk streven naar kwalitatieve zorg. Dat geheel vormt een aantrekkingskracht voor startende artsen, zoals blijkt uit de recente start van meerdere ‘jonge’ collega’s die zo de nieuwste inzichten en technieken importeren.”

Concreet houdt Yves-Paul zich bezig met problemen van de spijsvertering, slokdarm, maag, darm, lever, galblaas en alvleesklier: “Dat gaat van consultaties, zorg voor opgenomen patiënten tot therapeutische technieken zoals maag-darmendoscopie, camerapil-endoscopie, (endoscopische) echografie, leverbiopsie,… Die variatie vormt een uitdaging en maakt de job aantrekkelijk.”

Yves-Paul is blij dat hij weer in Diksmuide woont, samen met zijn vriendin en zoontje. “Een uiterst enthousiast ventje van bijna twee jaar, die er steeds in slaagt mijn dag op te fleuren met zijn schaterlach, maar zijn escapades in de vroege ochtend moeten we er wel bijnemen”, lacht Yves-Paul. Hij betreurt dat hij te weinig tijd heeft voor hobby’s, maar op zaterdagochtend gaat hij toch een stukje lopen om de fysiek op peil te houden.

Tot slot benadrukt de dokter dat mensen essentiële zorg niet mogen uitstellen, ook niet in coronatijden. Dat kan ertoe leiden dat behandelbare ziektes op termijn onbehandelbaar en zelfs fataal kunnen worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.