Yves Lampaert en Linde Merckpoel steunen Het Ventiel, buddywerking voor personen met jongdementie

© GF
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In het Wiel van het Ventiel wordt een wandel- en fietstocht die je persoonlijk kan doen op het tijdstip dat je zelf bepaalt. In het Wiel van het Ventiel, de opvolger van de Peugeot Classics Vandecasteele, gaat niet door wegens coronacrisis. Als alternatief pakt organisator Het Ventiel Cycling Team uit met een wandelapp en fietstocht met start en einde op Kortrijk Weide.

Het Ventiel is een buddywerking voor personen met jongdementie. “Wij organiseren voor hen allerlei activiteiten. Daarvoor trekken we buddy’s aan die willen meehelpen: nu zijn er zo’n 80 medewerkers. Onze activiteiten en organisaties vertrekken altijd vanuit de noden van de mensen met jongdementie“, duidt voorzitter van Het Ventiel Rick de Leeuw, de Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en producer. Binnen Het Ventiel is er ook Het Ventiel Cycling Team. Daar wordt niet alleen gefietst, maar worden ook verscheidene sportieve activiteiten georganiseerd. “Wij zijn een groep fietsgekke ‘Het Ventiel-sympathisanten’ met elk onze eigen motivatie om onze schouders onder dit prachtig fietsevenement te zetten”, aldus Michaël Vannieuwenhuyze. “Het Ventiel is niet alleen een organisatie met een heel nobel doel, het zijn ook stuk voor stuk warme mensen die dit initiatief mee ondersteunen. Dit in combinatie met het organiseren van een sportief evenement heeft me niet lang doen twijfelen om mee mijn schouders onder dit project te zetten.”

Het bestuur van Het Ventiel Cycling Team v.l.n.r.: Nadine Dejonghe, Bo Debruyne, Wouter De Meulenaere, Chris Van den Abeele, Tuur Dejonghe, Bernard Bruneel, Jan Goddaer, Sofie Foulon en zittend: Krist Vandesompele en Michaël Vannieuwenhuyze. Ontbreken op de foto: Gudrun Callewaert, Jean-Pierre Vanassche, Marc Hellinckx.
Het bestuur van Het Ventiel Cycling Team v.l.n.r.: Nadine Dejonghe, Bo Debruyne, Wouter De Meulenaere, Chris Van den Abeele, Tuur Dejonghe, Bernard Bruneel, Jan Goddaer, Sofie Foulon en zittend: Krist Vandesompele en Michaël Vannieuwenhuyze. Ontbreken op de foto: Gudrun Callewaert, Jean-Pierre Vanassche, Marc Hellinckx.© GF

Sepappe-wandeling

De Peugeot Classics Vandecasteele, was een geliefde fietsklassieker onder de wielertoeristen. In het tweede weekend van juli zakten steeds tussen de 2.000 en 3.000 fietsers af naar Zuid-West-Vlaanderen om van daaruit te vertrekken voor een tocht richting de Vlaamse Ardennen of richting Damme. Toen het bestuur er in 2019 na 10 jaar mee ophield, stelde hun voorzitter Jean-Pierre Vanassche voor om het evenement over te dragen aan Het Ventiel Cycling Team. Het bestuur van het Cycling Team sprong op de kar en zette alles in het werk om vanaf dit jaar een heus fietsproject op poten te zetten met vertrek en aankomst op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. “Door het coronavirus wordt de eerste editie echter met een jaar uitgesteld.

“We zouden Het Ventiel niet zijn als we ons hierbij zouden neerleggen. Het bestuur bleef dus niet bij de pakken zitten en lanceert nu twee alternatieven voor deze zomer: een fietstocht die je individueel kan afwerken én een leuke wandelapp ‘In het Wiel van Het Ventiel’“, zegt Rick. De Sepappe-wandeling rond jongdementie mét app is een feit. “Hier zijn we supertrots op. Een wandeling die jongdementie in de kijker plaatst en je tegelijk langsheen de mooiste plekjes van Kortrijk loodst.

We gebruiken een leuke app die je begeleidt gedurende een 5 km lange wandeling en die je onder andere via filmpjes laat kennismaken met jongdementie. Bovendien komen er in het straatbeeld verschillende borden die meer info geven rond jongdementie en Het Ventiel”, vertelt stichtster Gudrun Callewaert van Het Ventiel. Zo lees en hoor je onder meer getuigenissen van buddy’s en van een persoon met jongdementie en kan je ook de 10 eerste tekenen van jongdementie leren kennen.” Het traject is heel toegankelijk en rolstoelvriendelijk en er zijn doorheen het traject heel wat rustpunten.

peter Yves Lampaert en meter Linde Merckpoel
peter Yves Lampaert en meter Linde Merckpoel© GF

“Als alternatief voor ons fietsevenement laten we fietsers vanaf deze zomer proeven van een Ventielroute. Een rit van 98 km die je met je fietsgps kan rijden brengt je richting de Vlaamse Ardennen. Maar niet zonder eerst te passeren aan het Bi-Ventielbos in Kruisem. Bovendien voorzien we ook een aantal leuke uitsmijters. Wie een originele foto kan nemen aan één van de Ventielvlaggen mag deze online plaatsen en wint misschien wel een leuke verrassing”, aldus Gudrun. De route start op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk, maar je kan ook op andere plaatsen inpikken.

Peter en meter van de beide acties zijn professioneel renner Yves Lampaert en Linde Merckpoel, presentatrice/vlogster van StuBru. “Jongdementie kende ik niet. Mijn oma had dementie en dat doet je wel iets. Het is een extra stimulatie om dit mooie project te ondersteunen”, zegt Yves die in Hulste woont, waar zich de zetel van Het Ventiel bevindt. Yves reed speciaal met een hoofdcamera het parcours af. “Het is een mooi parcours waar elke wielerliefhebber zich in kan vinden. Prima gedaan.” Linde Merckpoel is het project zeer genegen. Zij is meter van ‘De Melkerie’, de trainingsgroep waar Yves traint. “Ik ben zeer enthousiast”, zegt ze.

https://www.youtube.com/watch?v=kLJh80wtxbo

De allereerste ‘In het Wiel van het Ventiel’ staat al geboekt op zaterdag 10 en zondag 11 juli 2021 op het Nelson Mandelaplein. Er worden fietstochten voorzien voor zowel sportieve fietsers als voor gezinnen. “Na de fietstocht kan men op de site genieten van heel wat activiteiten en van een uitgebreide infomarkt rond geestelijke gezondheid en jongdementie. Want uiteraard blijft dit het hoofddoel: jongdementie bekend maken bij het grote publiek.”

(PV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier