https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Yves en Joke zijn fervente deelnemers aan retrokoers GP Guidon Titan: “Je heel de namiddag coureur voelen”

Joke en Yves met haar retrofiets: “Materiaalpech is een handig excuus als winst er niet inzit.” © TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Kort na de Omloop van het Hoogserlei en de Keizer der Nieuwelingen maakt Tielt zich alweer op voor een wielerfeest, eentje waarbij de folklore minstens even belangrijk is als het sportieve: de Grote Prijs Guidon Titan op zondag 10 oktober. Yves Verleysen (59) en Joke Lannoo (36) misten nog geen enkele van de voorbije vijf edities.

“Ook mijn zoon Cas (15) fietst altijd mee. Alhoewel er een heus retrokoerscircuit bestaat, is Guidon Titan de enige die we rijden. We zijn wel al elders gaan kijken, maar nergens komt de massa op straat zoals in Tielt”, zegt Yves.

Joke verplaatste zich wel al op andere locaties naar de oertijd van het wielrennen. “Zo won ik amper vier weken na de geboorte van mijn dochtertje Suze een retrokoers in Dikkelvenne, al zeg ik er voor de volledigheid bij dat we maar met een drietal vrouwen aan de start verschenen.”

Janssen, Skibby & Decock

De charme van Guidon Titan? Yves hoeft er niet lang over na te denken. “Dat je je een hele namiddag echt coureur waant. In het hoofd voel ik me dan Jan Janssen of Jesper Skibby. Dit jaar wil ik Roger Decock zijn. Dat betekent ‘s middags een halve fles Saint-Raphaël drinken”, glimlacht Yves.

“Weinig deelnemers hebben ervaring met fietsen in een peloton”, pikt Joke weer in. “De eerste twee rondes na de eigenlijke start zijn dan ook levensgevaarlijk.” Komt daar nog bij dat het rijwiel, dat enkel voor deze gelegenheden nog van stal wordt gehaald, zijn berijder ook hopeloos in de steek kan laten. “Een lekke band, remmen die niet goed werken, kettingproblemen, het hoort er allemaal bij. Materiaalpech is ook een handig excuus als winst er niet inzit”, lacht Joke, “al zet ik voor dat vat De Poes toch graag een tandje bij hoor.”

Een ander struikelblok – soms letterlijk – zijn de kinderkopjes van de Tieltse centrumstraten. Geen Parijs-Roubaix-toestanden, maar toch.

“Nergens komt de massa op straat zoals in Tielt”

Yves: “De kasseien aan het Hulstplein liggen er vreselijk slecht bij. Ik verdenk er Lode (Bogaert, uitbater van koerscafé Carlito en organisator, red.) trouwens van de heraanleg tegen te houden.”

Joke: “Op die strook staat gewoonlijk mijn fanclub, aangevoerd door mijn ouders en grootouders van 94 en 92. Daar hoort natuurlijk een stukje taart bij.”

Yves: “Goed om weten waar ik moet zijn als ik een suikerdip krijg.” (lacht)

Le Petit Titan

De Grote Prijs Guidon Titan vindt plaats zondagnamiddag 10 oktober. Het startschot weerklinkt om 15 uur, gevolgd door de podiumceremonies om 17 uur. Om 14.30 uur is er al de kinderkoers Le Petit Titan. “Suze is met haar twee lentes nog net iets te jong om deel te nemen. Ze krijgt nog een jaartje respijt”, lacht Joke.

Voor het hoofdnummer wordt de deelnemerslijst bij 100 inschrijvingen afgesloten. “Maar enkele dames kunnen er nog altijd bij”, laat Lode weten. De versnellingen van de retrofietsen horen op de buis te zitten. Geschoren benen en klikpedalen zijn verboden. “Oortjes ook”, gekscheert Yves.

“Eén ding is zeker: de sfeer achteraf in de Carlito is minstens even goed als het gevoel tijdens de koers”, sluit Joke af. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.