Yves Bondue: “We zingen in alle talen van tussen de IJzer en de Leie”

Boom’n Van De Weireld, een van de vele projecten van Yves Bondue uit Vlamertinge, speelt om 14.30 uur in De Voute. Het is hun eerste verschijning op Festival Dranouter, maar bezieler Yves Bondue staat al voor de achtste keer op het festival. “Dranouter is een beetje mijn tweede thuis”, vertelt hij vlak voor zijn optreden.

We zien de aanwezige Boom’n van de weireld: Arvid Waelkens, Piet Clarysse, Jimmy Peirs, Danny Desloovere, Bert Soete, Jan De Smet en Yves Bondue. (Foto TD)

Wat is Boom’n van de Weireld?

“Boom’n Van De Weireld is een relatief nieuw project. Het ontstond drie jaar geleden, maar de kiem ontsproot al veel eerder toen ik bezig was met de groep Le Vélo Vert. Daarmee maakten we eigen kleinkunst- en folknummers in het Nederlands en het West-Vlaams. Dezelfde spirit vind je in de muziek van Boom’n Van De Weireld. Niet alleen folk, maar ook Franse chansons, pop… Ik ben een grote fan van Tom Waits en C.W. Stoneking, dat een moderner project is, maar toch teruggaat naar de muziek van jaren 20 en 30. Ik wilde daarvoor een band en na twee jaar zoeken hebben we sinds een jaar een topprogramma: ik zing en speel accordeon, Jan De Smet is de drummer, Piet Clarysse is gitarist en dan hebben we nog vier blazers. Die geven soms ook een Balkangeluid aan onze muziek.”

Hoe zou je jullie muziek omschrijven?

“Oop een gegeven moment deed Radio 1 een aankondiging van een concert waarbij ze ons voorstelden als ‘wereldmuziek uit de Westhoek’. Meteen kregen we de ideale baseline cadeau, want ik zing niet alleen in het West-Vlaams, maar ook in Frans-Vlaams, het specifieke taaltje dat net over de Schreve wordt gesproken. We zingen in alle talen van tussen de IJzer en de Leie. Vorig jaar speelden we op enkele kleinere wereldmuziekfestivals, zoals Casa Del Mundo in Aalst. Maar dat is nog niet Festival Dranouter.”

Het is wel niet de eerste keer dat jij op Festival Dranouter staat?

“Ik denk dat het ondertussen de achtste keer is: twee keer met Le Vélo Vert, met De Bal Compagnie, solo en ook met Philea, een project dat nu jammer genoeg niet meer bestaat maar die eigenlijk door Marnique Deswarte, de huidige voorzitter van Festival Dranouter, uitgevonden is en bestond uit vier Kretenzers en vier Vlamingen. Dranouter is een beetje mijn tweede thuis omdat ik ook voor het muziekcentrum de winterse vertelwandelingen doe. Ook komende winter pikken we dat weer op.”

Yves Bondue:

Doe je iets speciaals vandaag met Boom’n Van De Weireld?

“Pas in mei stelden we ons nieuw programma voor en sindsdien hebben we eigenlijk nog maar een zestal kleinere optredens gedaan met als doel om alles helemaal op punt te hebben tegen vandaag. We hebben ook allemaal onze retro outfit aan op het podium en we hebben een primeur, want speciaal voor Dranouter ontwierp onze trompettist Arvid een backdrop van zes op drie meter.”

Jullie spelen om 14.30 uur, wat redelijk vroeg is. Wat moeten de mensen doen om er voor jullie een goed optreden van te maken?

“Er mag gedanst worden. We willen wel iets vertellen met onze teksten, maar de muziek is zo feestelijk dat het uitermate dansbaar is. Op onze optredens wordt er tango gedanst, volksdansen… De mensen mogen gerust creatief zijn in hun danspasjes en zich volledig laten gaan.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.