Yvan uit Staden mag zich wereldkampioen saunameester noemen

Yvan Fermyn is wereldkampioen sauna-opgieter. © Stefaan Beel
Redactie KW

Stadenaar Yvan Fermyn kroonde zich vorige week tot wereldkampioen saunameester in het Tsjechische Moravia. “Deze vrijetijdsbeleving is echt mijn passie geworden”, aldus de militair.

Yvan Fermyn (53) houdt er al jarenlang van om naar de sauna te gaan. Bij een zoveelste bezoek aan het Roeselaarse saunacomplex Thermen R kreeg Yvan de vraag of hij niet geïnteresseerd was om de knepen van het saunameesterschap te leren. “Sinds 2001 heb ik me daarin verdiept. Als enige Belg nam ik al snel deel aan het Beneluxkampioenschap.” Yvan wist dat kampioenschap te winnen en zetten de opmerkelijke hobby daarmee op onze landskaart. Inmiddels volgden reeds verschillende internationale wedstrijden. “De vrijetijdsbesteding is echt mijn passie geworden. Ik ben ook blij om te zien dat heel wat landgenoten inmiddels geïnteresseerde zijn in die hobby. In enkele jaren hebben we de kloof met bijvoorbeeld de Oost-Europese landen al serieus verkleind.”

Wanneer geïnteresseerden Yvan vragen wat zijn hobby precies inhoudt, merkt de Stadenaar dat heel veel mensen quasi niets weten over de taak van een saunameester. “Velen denken dat ik bij die wedstrijden zo lang mogelijk in een sauna moet blijven zitten. Dat is echter zeker het geval niet. Een goede saunasessie duurt zo’n 12 à 15 minuten. Te lang in de sauna zitten is niet gezond.” Maar wat doet Yvan dan wel? Een saunameester probeert de saunabezoekers het aangenaam mogelijk te maken en zorgt voor geur-en warmteverspreiding in de sauna. Hij geeft informatie, maar kan zelf ook een heuse show opvoeren. Die show gebeurt tijdens het gieten van het water op de warme stenen. “Daarbij gebruiken we elementen zoals een klankschaal, muziek en essentiële oliën. Met handdoeken zwaaien we de warme dampen richting de saunagasten zodat die sneller gaan transpireren”, legt Yvan uit.

Enkele jaren geleden nam Yvan samen met Benoit De Bock al deel aan het wereldkampioenschap in Duitsland. Toen werd het duo vijfde. Vorig weekend nam Yvan opnieuw deel. Het kampioenschap ging door in Tsjechië. “Ik behaalde er de eerste plaats in de categorie scrub/peeling ritueel in een stoombad. Binnen de categorie relax kruiden opgiet werd ik mooi vijfde”, zegt de trotste Stadenaar. Hij mag zich wereldkampioen sauna noemen.

“Een grote geldprijs heb ik niet gewonnen, maar dit opent echt deuren op in de toekomst ook in het buitenland mijn hobby te beoefenen.” Yvan kreeg al uitnodigingen om in het voorjaar van 2020 in Polen en Noorwegen zijn show te brengen. Ook vanuit Rusland is er grote interesse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier