Yuna (8) mag als eerste nieuw ziekenhuissnufje testen

© (Foto TP)
Redactie KW

Yuna Ververken (8) uit de Zonnebeekse deelgemeente Geluveld kreeg enkele maanden geleden hete soep over zich. De tweedegraadsbrandwonden op haar rug en schouder moesten verzorgd worden in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper.

“Yuna moest volledig verdoofd worden toen de verbrande huid operatief verwijderd werd”, vertelt moeder Veronique. “Daarna moesten de wonden anderhalve week elke dag verzorgd worden in het ziekenhuis. Die verzorgingen bleven heel pijnlijk, maar Yuna kon het mondmasker met lachgas niet verdragen. Ze was bang en begon hard te wenen. Het ziekenhuis stelde voor om een nieuwe VR-bril met koptelefoon uit te proberen.”

Verhaaltje en spelletjes

VR staat voor virtual reality, een virtuele werkelijkheid. “Ik luisterde naar een verhaaltje op zee en speelde spelletjes in de ruimte”, vertelt Yuna. “Toen ik keek in de richting van de aliens, veranderde hun pak van kleur. Dat was heel leuk. Pijn? Ik voelde het maar een klein beetje, want ik werd altijd afgeleid.”

“Ze was zen en zat volledig in haar eigen wereld, heel vreemd om te zien”, zegt mama Veronique nog. “We hebben geluk dat dit bestaat. Ze was wellicht de eerste die de bril uitprobeerde in het ziekenhuis. Tijdens de verzorging was ze omringd door veel dokters en verpleegkundigen, die haar reacties met grote interesse volgden.”

Met de steun van Rotary Club Ieper kon het ziekenhuis twee nieuwe VR-brillen aankopen. “Het gaat om technologie van het Belgische bedrijf Oncomfort”, zegt verpleegkundig diensthoofd Koen De Ridder. “De patiënt krijgt beelden te zien die hem rustiger maken en afleiden, in combinatie met een stem die de patiënt begeleidt.”

Hypnose

Afhankelijk van de patiënt en waarvoor die in het ziekenhuis is, bepaalt het toestel de best geschikte beelden: een onderwaterreis, natuur of de ruimte. Voor kinderen zijn er ook eenvoudige spelletjes. De gesproken teksten zijn beschikbaar in acht talen. De werking van de bril wordt gestaafd door wetenschappelijk onderzoek en is gebaseerd op een vorm van klinische hypnose.

“Door de bril is er minder medicatie nodig, waardoor mensen vlotter herstellen”, zegt De Ridder. “Wanneer een patiënt niet volledig onder narcose moet voor een ingreep kan de bril voor extra afleiding en comfort zorgen. De bril zal ook op onze spoedafdeling worden gebruikt om de angst en onrust bij patiënten te verminderen.”

“We zijn iedereen dankbaar”, aldus Veronique. “Ik verzorg Yuna nog dagelijks met een herstellende crème thuis. De wonden genezen goed en we zorgen nu voor afleiding met de iPad. De bril en spelletjes mist ze wel, de pijn en het ziekenhuis allerminst.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier