Ypriana viert 100 jaar in quarantaine

Een repetitie van Ypriana in coronavrije tijden. (Foto TOGH)
Redactie KW

De Koninklijke Harmonie Ypriana uit Ieper werd amper twee jaar na de Eerste Wereldoorlog opgericht en mocht dit jaar dus 100 kaarsjes uitblazen, maar door de coronacrisis werden al zeven concerten uitgesteld of geannuleerd. Op Moederdag 10 mei pakt de harmonie echter wel uit met een unieke online première van de nieuwe Ypriana Mars 2020.

“2020, het jaar stond in gouden letters in de agenda van de Koninklijke Harmonie Ypriana: hét jaar waarin de vereniging 100 kaarsjes zou uitblazen”, zegt voorzitter Klaas Coulembier. “Het eivol programma zou er een onvergetelijk jaar van maken, met concerten, wandelconcerten, een concertreis, een driemaandelijks magazine en verschillende activiteiten voor de leden. Voor sommige projecten begonnen de voorbereiding en het sparen al vijf jaar geleden.”

Een rode draad door het feestjaar waren maandelijkse optredens voor de tentoonstelling herSTELLINGEN in het Yper Museum. Het verhaal van Ypriana is binnen die tentoonstelling een voorbeeld van de Ieperse veerkracht in de jaren 1920, waarin cultuur en ontspanning een grote rol speelden. Elke maand zou een andere groep van binnen de vzw Ypriana (Iepers KinderOrkest, Ons Kramikkels, de trommelkorpsen, een klarinetensemble,…) present tekenen om een nieuw deel van de tentoonstelling te openen.

Nieuwe feestmars

“Op dit moment moest Ypriana al zeven optredens uitstellen of annuleren: de opening van de tentoonstelling van het Yper Museum, een concert met Wannes Cappelle, twee concerten in Londen, het gezamenlijk concert van Ons Kramikkels en IKO, en de Last Post plechtigheden voor ANZAC-day en de 100 Kilometer van Ieper”, vertelt Klaas Coulembier. “Eind mei was er nog een concert gepland met Lady Linn, en op 10 mei zou Ypriana zich door honderden muzikanten van bevriende orkesten laten omringen tijdens het Vredesfeest in Ieper. Normaal had op die datum ook voor de allereerste keer de nieuwe feestmars geklonken die Yprianist-componist Peter Leroy speciaal voor het jubileum componeerde.”

Samen musiceren in quarantaine

Het Yprianistenbloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Vele muzikanten zochten en vonden al snel manieren om toch samen muziek te maken. “Een filmpje van de klarinetpupiter werd zelfs al opgepikt door WTV in de rubriek ‘Oed ant ges'”, zegt Klaas Coulembier. “Dirigent Nico Logghe zag het enthousiasme van zijn muzikanten en stelde voor om de nieuwe Ypriana Mars 2020 een unieke online première te geven. Alle muzikanten namen hun eigen partituur thuis op met hun smartphone, waarna de 100 filmpjes vakkundig gemonteerd werden door slagwerker en audiovisuele tovenaar Sam Bouckaert. We wilden niet het zoveelste filmpje maken waarin alle muzikanten in een mozaïek naast elkaar worden gezet, we wilden ook de sfeer van 100 jaar Ypriana oproepen. Het filmpje wordt gelanceerd op Facebook op 10 mei , de ‘Ieperste zondag’ van het jaar, en de datum waarop de première gepland was.”

Wat na de zomer?

Hoe het najaar er voor Ypriana zal uitzien is nog niet helemaal duidelijk. “Maar zodra we op een veilige en verantwoorde manier terug samen kunnen komen, zal er gerepeteerd worden als nooit tevoren, desnoods in kleinere groepen, op afstand, of in de open lucht. En het feestjaar? Ons magazine blijven we verder afwerken en elke drie maanden verspreiden in Ieper. De rest van onze feestelijkheden – inclusief de reis naar Londen – vieren we gewoon dubbel en dik in 2021, wanneer Ypriana de mooie leeftijd van 101 jaar bereikt !”, besluit voorzitter Klaas Coulembier. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.