Ypres Rally geannuleerd: “Onverantwoord om dit te laten doorgaan”

De Ypres Rally, die dit jaar voor het eerst deel zou uitmaken van het World Rally Championship, wordt geannuleerd. “De gezondsheidssituatie in ons land is te kritiek”, stelt de Ieperse burgemeester Emmily Talpe.

© DM

Van 20 tot 22 november zou voor de eerste keer in de geschiedenis een manche van het FIAwreldkampioenschap rally in België gereden worden, maar covid-19 heeft er nu anders over beslist. “De euforie rond het binnenhalen van de eerste WK in ons land en als gaststad te mogen ontvangen, is al een tijdje sterk geslonken”, aldus burgemeester Emmily Talpe. “De voorbije weken was er continu nauw en constructief overleg met de organisatie. Het format van het event werd ook regelmatig bijgestuurd in een poging om het event in beperktere uitvoering alsnog coronaproof te kunnen laten doorgaan. Maar de belangrijkste parameters, dat zijn boven alles de gezondheidscijfers. De realiteit is op vandaag bijzonder alarmerend. De druk op de zorgsector is enorm. De voorlopige einddatum van de verstrengde federale maatregelen ligt op 19 november, maar het is overduidelijk dat de situatie nog lang niet onder controle is. Niet voor niets zit de veiligheidsraad vandaag terug samen. Annuleren is de enige juiste beslissing.”

“Tegen de huidige opstoot van het virus zijn we niet opgewassen”

Omdat de rally op het grondgebied van meerdere West-Vlaamse gemeenten passeert, is het de gouverneur die de beslissing in een provinciaal besluit zal nemen. Carl Decaluwé: “In nauw overleg met de organisator, de bestuurlijke overheden en het kabinet van de minister van binnenlandse zaken en op basis van de evolutie van de pandemie in onze streek werd beslist dat het onverantwoord is in de huidige omstandigheden de WK rally van Ieper te laten doorgaan.”

Begrip bij organisatie

Organisator Club Superstage bleef lang geloven in het welslagen van de eerste Belgische manche van het wereldkampioenschap. “Onze vrijwilligers hebben de voorbije weken keihard gewerkt om de rally coronaproof te organiseren. Maar tegen de huidige opstoot van het virus zijn we niet opgewassen. De Ypres Rally is al jaren toonaangevend inzake veiligheid in Europa, deze keer komt de gezondheid daar bij. We hebben dan ook alle begrip voor de huidige beslissing”, vertelt Jan Huyghe.

WRC in de toekomst?

Dat de rally dit jaar voor de allereerste keer een WRC-manche zou zijn, zorgt uiteraard wel voor extra teleurstelling bij alle partijen. “Hopelijk zijn onze inspanningen en investeringen niet tevergeefs geweest. We hebben aan de FIA en de WRC-promotor bewezen dat we snel kunnen schakelen en dat we de Renties Ypres Rally op WRC-niveau kunnen organiseren. Deze annulering was onvermijdelijk, maar we geven onze WRC-ambitie niet op”, aldus Alain Penasse, voorzitter van Club Superstage.

Ook Iepers burgemeester Emmily Talpe kijkt uit naar de volgende editie: “De ontgoocheling is groot, maar de band tussen onze stad en de organisatie van de rally is sterk. Al meer dan 50 jaar zorgt het rallyweekend voor een unieke sfeer in Ieper, dat veel inwoners kan bekoren en ook een pak toeschouwers naar de streek lokt. We blijven hoopvol dat de coronacrisis ons toelaat er volgend jaar opnieuw een topevent van te maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.