Youth For Climate met infostand op Brugse zaterdagmarkt

Redactie KW

Met een infostand op de zaterdagmarkt aan ‘t Zand, vragen de Brugse initiatiefnemers van Youth For Climate twee zaterdagvoormiddagen op rij aandacht voor hun klimaatmars op 20 februari.

Josephine-Charlotte Mestdagh, Tara Jacobus en Tatyana Decelle – de ‘Brugse Anuna’ – beantwoorden vragen van voorbijgangers want ze hopen die woensdag op een massa volk.

“De reacties van de mensen zijn zowel positief als negatief, en soms ook heel extreem. Vaak worden wij weggezet als ‘naïef’, anderen vinden dat wij anarchisten zijn… Eén iemand vergeleek ons met Hitler“, zegt Tatyana, die zelfs al persoonlijke bedreigingen ontving. “Gelukkig kregen we ook al veel positieve opmerkingen”, zegt Josephine.

“Het grootste probleem in heel het klimaatdebat, is dat het altijd de commerciële belangen zijn die primeren. Maar eigenlijk moet je de klimaatkwestie ook los zien van de politiek. De eerste stap naar verandering, is je ervan bewust zijn dat er iets móét veranderen.”

Verandering begint bij jezelf

“En daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen – al was het maar door één keer in de week vegetarisch te koken of je ramen te wassen met een milieuvriendelijk product. Verandering begint bij jezelf”, vult Tara Jacobus aan.

Zij en Josephine zitten in het Sint-Andreaslyceum op school, Tatyana in de Frères. “We zijn ook naar de klimaatmarsen in Leuven en Brussel geweest en kregen toen het verwijt dat we zomaar spijbelden om te spijbelen. Onze klimaatmars vindt daarom plaats op een woensdagnamiddag, we zijn nu alle Brugse scholen en jeugdbewegingen één voor één aan het oproepen om erbij te zijn. Ook gezinnen, ouders en kinderen samen, zijn welkom. Op de Burg zal burgemeester Dirk De Fauw de menigte toespreken, en wij gaan hem daar een brief met onze eisen overhandigen”, klinkt het.

De drie jongedames staan al sinds acht uur deze morgen op post. “We zouden ook gewoon onze kop in het zand kunnen steken”, zegt Tara. “Maar de klimaatzaak is veel te belangrijk. Onze toekomst hangt hiervan af.” Tatyana knikt. “De boodschap is dus ook: luister naar ons! Want wij zitten jammer genoeg niet zelf aan de knoppen.”

(WKE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier