Younes en Youssef (23), voorbeelden voor de jeugd: “Voetballen kan later wel weer”

Younes en Youssef El Haddaji, bezielers van Red Side Academy en twee voorbeelden voor de Kortrijkse jongeren. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Normaal brengen ze met hun Red Side Academy tientallen Kortrijkse jongeren samen om te voetballen, in de zaal of op de pleintjes. Nu niet meer. Tijdelijk dan toch. Tweelingbroers Younes en Youssef El Haddaji (23) willen hun netwerk vooral gebruiken om tieners die thuiszitten zo goed mogelijk te informeren. “Voetballen kan later wel weer, nu is ieders gezondheid veel belangrijker.”

“Er zijn er altijd wel een paar die zullen komen sjotten, maar we gaan de komende dagen en weken alleszins geen activiteiten organiseren.” Kortrijkzanen Younes en Youssef El Haddaji zijn de twee drijvende krachten achter de Red Side Academy, een vzw die jongeren van de straat wil houden door ofwel in zaal te voetballen ofwel te dribbelen op de pleintjes verspreid over de stad.

“Wij wonen op een boogscheut van de voetbalvelden van SV Kortrijk, waar je trouwens een van de beste kooipleintjes van Kortrijk vindt”, vertelt Youssef. “Gino Derveaux, de betreurde straathoekwerker die in oktober 2015 overleed, maakte van het voetbalproject voor Kortrijkse jongeren zijn levenswerk. Ook wij hebben vroeger vele uren versleten met niet veel meer dan een bal. Eigenlijk doen we dat nog altijd.” (lacht) “Gino’s overlijden liet een enorme leegte achter”, pikt Younes in. “Drie jaar geleden besloten wij om Red Side nieuw leven in te blazen. Eerst kleinschalig, maar gaandeweg is het gegroeid. Als wij nu op Instagram Pleintje Volksplein om 14.30 uur, kom maar af! posten, kan je er vanop aan dat er zeker vijftig jongeren komen voetballen. Hun ouders weten dat ze bij ons goed terechtkomen en laten hen gaan.”

Veel vragen

De scholen zijn nu dicht. Maar ook al is er opvang, ik ben ervan overtuigd dat heel wat gastjes van 12, 13 en 14 jaar alleen thuis zullen zitten“, gaat Youssef verder. “Sommigen zullen zelfs op hun jongere broers en zusjes moeten passen. Ik vrees dat er heel wat onder hen gewoon wat zullen rondhangen, tegen beter weten in. En vooraleer hun ouders thuiskomen van het werk, zullen ze maken dat ze er ook weer zijn.”

Youssef El Haddaji.
Youssef El Haddaji.© Olaf Verhaeghe

Het zijn verwarrende tijden. Voor veel mensen. Wij krijgen heel veel vragen van tieners over corona, over de maatregelen die genomen worden door de overheid”, zegt Younes. “Ik juich die trouwens zeker toe. Iedereen moet zijn gezond verstand gebruiken om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Je mag er niet aan denken dat er een geliefde zwaar ziek wordt. Daarom dat we ook alle activiteiten van Red Side schrappen. Ik vind het onze plicht om in te grijpen. Alle voetbalclubs houden het even voor bekeken, de sportclubs sluiten, de lessen worden geschorst… Waarom zouden wij ons anders moeten gedragen? Voetballen kan later wel weer. Nu is de gezondheid van iedereen veel belangrijker.”

“De clubs en scholen liggen stil. Waarom zouden wij als Red Side ons anders moeten gedragen?”

We beseffen dat we een bijzondere rol vervullen. Daarom dat we de vragen van de gasten zo goed en zo kwaad mogelijk proberen te beantwoorden“, aldus Youssef nog. “We zijn geen experts, absoluut niet, maar we informeren ons wel. De voetballers weghouden van de pleintjes lijkt ons een illusie, die jongeren zullen altijd de weg hier naartoe vinden. Het komt er op aan om hen te wijzen op de gevaren van het virus, om hen op het hart te drukken vaak hun handen te wassen en om hen te vragen toch zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook naar ouders toe willen we die rol absoluut opnemen.” “Weet je, de meeste jongeren volgen de media niet echt. Ze zien en lezen enkel allerlei dingen op sociale media. Je kan onmogelijk controleren of wat daar wordt gezegd, ook effectief klopt“, zegt Younes. “Je kan dat de jongeren ook niet kwalijk nemen. Integendeel.”

Instagram en YouTube

We hebben ook onze eigen Instagram- en Facebookprofielen en ons YouTube-kanaal van Red Side. Ook die willen we inzetten om correcte, gecheckte info te delen“, aldus Youssef nog. “Maar tegelijk willen we langs die weg ook entertainen. Met leuke challenges zoals jezelf filmen terwijl je thuis jongleert met een rol toiletpapier of de beste voetbaltrucjes in je eigen tuin demonstreert. Op YouTube hebben we ook onze eerste video, die we opnamen bij de Nederlandse straatvoetballer Touzani, gedeeld. Het zijn kleine zaken, maar we proberen ons steentje bij te dragen.”

Younes El Haddaji.
Younes El Haddaji.© Olaf Verhaeghe

“De stadswachten patrouilleren sinds dinsdag langs alle openbare pleinen in de stad. En de Kortrijkse schepen van Sport kondigde al aan dat er boetes zullen komen voor wie toch in groep komt sporten. Terecht, vind ik. Ik kom zelf ook enkel nog buiten voor het hoogstnodige“, voegt Younes toe. “Of om even op m’n eentje te gaan lopen. Het enige wat wij kunnen doen, is waarschuwen en iedereen wijzen op de gevaren. Want die zijn er wel degelijk, ook voor tieners en twintigers. In Spanje is een voetbaltrainer van 21 jaar overleden aan corona. En in Breda ligt iemand van 16 jaar op intensieve zorgen. Het realiteitsbesef is er nog veel te weinig, we stuiten te vaak op onbegrip. Ze denken dat de ziekte hen niets kan maken. Maar het komt dichter en dichter.”

Tweelingbroers Younes en Youssef El Haddaji zijn geboren op 12 oktober 1996 in Brussel. Op tweejarige leeftijd verhuisden ze samen met hun ouders en oudere zus Nabila (26) naar Kortrijk. Met Ikram (15) hebben ze nog een jongere zus. Ze behaalden allebei een bachelor logistiek management, maar voegen daar nu met marketing nog een tweede diploma aan toe. In 2017 bliezen ze Red Side, het levenswerk van straathoekwerker Gino Derveaux, in Kortrijk nieuw leven in. Younes werd in 2017 verkozen tot Krak van Kortrijk en stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op de lokale SP.A-lijst.