Yolande helpt honden met shiatsubehandelingen

Yolande Haeck, hier met haar hond Nemo, is als shiatsutherapeute voor honden aan de slag.© KD
Yolande Haeck, hier met haar hond Nemo, is als shiatsutherapeute voor honden aan de slag.© KD
Redactie KW

De klachten bij je geliefde viervoeter verhelpen? Denk dan eens aan een shiatsubehandeling. Sinds een goed jaar biedt Yolande Haeck met Shiatsu Orfeo tal van sessies aan, met één doel voor ogen: je hond zich (opnieuw) goed in zijn vel laten voelen.

Beroepshalve is Yolande Haeck (43) als bediende aan de slag bij een bedrijf in Heule, maar haar grote passie zijn honden. Haar vorige trouwe metgezel, de Duitse Herder Orfeo, kampte met zware rugproblemen en moest in 2019 ingeslapen worden . “Dat deed me veel pijn”, zegt ze. “Toen ik kort daarna een workshop shiatsu bij dieren volgde, dacht ik bij mezelf dat een dergelijke behandeling Orfeo misschien had kunnen helpen.”

Energiebanen

Yolande besloot zich er verder in te verdiepen en is nu een erkende shiatsutherapeute voor honden. “Shiatsu is een behandelmethode die op oude Chinese geneeskunde is gebaseerd”, vertelt ze. “Ons lichaam bevat niet alleen maar bloed en organen, maar ook energiebanen. Door op die banen op een correcte manier druk te zetten, kan je veel fysieke problemen de wereld uit helpen. Vergelijk het met acupunctuur, maar dan zonder naalden .” Shiatsu werd aanvankelijk bij racepaarden in Groot-Brittannië toegepast, maar de behandeling is voor alle mogelijke diersoorten weldadig.

“Je kan er kleinere problemen, zoals aanhoudende diarree, met aanpakken, maar het is ook mogelijk om complete spiergroepen te behandelen of een slechte spijsvertering op te lossen. Natuurlijk kan Shiatsu niet op alle medische klachten een antwoord bieden. In een ideale wereld gaan de westerse en oosterse geneeskunde hand in hand. In veel gevallen kan een behandeling met zware medicatie zo uitgesloten worden. En daar heeft je hond op lange termijn alleen maar voordeel mee.”

Artrose

Een van de eerste honden die Yolande onder handen nam, gromde erg vaak en durfde ook aanvallen. “Toen ik hem onderzocht, merkte ik een heftige reactie toen ik zijn onderrug aanraakte. Ik raadde het baasje aan om aan te kloppen bij een dierenarts en röntgenfoto’s wezen uit dat het dier last had van artrose in de heupen . Met aangepaste voeding en pijnstillers is de hond er helemaal bovenop geraakt.”

Yolande startte haar bijberoep in de zomer van 2020 op, maar de coronacrisis zorgde voor flink wat vertraging, zegt ze. “De komende maanden wil ik mijn naambekendheid een boost geven en mensen duidelijk maken dat shiatsu een weldadig effect kan hebben. Op termijn wil ik fulltime honden behandelen.” (PVH)

Info: www.shiatsu-orfeo.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.