Yogadocente Hilde Crop uit Dentergem leert mensen luisteren naar zichzelf

"Na verloop van tijd voel je meer rust in je lichaam en geest", vertelt Hilde Crop. © BB
Redactie KW

Hilde Crop werkte 34 jaar als opvoedster en maakte in 2010 een indrukwekkende carrièreswitch: ze werd yogadocente. Negen jaar later heeft ze het zich nog geen seconde beklaagd, integendeel. Hilde is bijzonder gepassioneerd met haar vak bezig en wil er nog lang mee doorgaan. ‘Yoga is happy en plezierig voor iedereen’ is dan ook haar leuze!

Hilde (55) vormt een koppel met Stefaan Vansteenkiste. Ze heeft twee dochters – Ruth en Maud – en woont in de Vijvestraat in Wakken. Hilde is opvoedster en werkt momenteel als zelfstandig yogadocente. Met yogahoudingen, dans, ontspanningsoefeningen, verhalen, mandala’s, massage, mindfulness en ademhalingsoefeningen leert ze mensen weer luisteren naar zichzelf, genieten en plezier beleven.

Welke soorten yoga doceer je?

“Vooreerst wil ik graag kinderyoga vermelden. Vaak zag ik gespannen, verdrietige, verlegen gezichtjes binnenkomen. Maar na het uurtje kinderyoga zag ik alleen nog enthousiaste en blije gezichtjes. Samen wegdromen in een verhaal en eigen avonturen beleven, brengt de kinderen veel rust bij.”

“Ook doceer ik yoga aan mensen met een verstandelijke beperking. Mijn ervaring als opvoedster leerde me dat mensen met een verstandelijke beperking, meer dan wie ook, overbelast geraken door het jachtige leven. Dat deed me heel bewust kiezen voor de naam happy yoga. Tijdens happy yoga gaan we samen spelen, fantaseren, gaan we door de asana’s (yogahoudingen) ook leren voelen en luisteren naar ons eigen lijf en leren we ontdekken wat goed voelt en wat niet. We hebben respect voor onze eigen grenzen en die van anderen. Eigenlijk zijn we vooral met bewustwording bezig.”

Ik ben gewoon bewuster van mijn lichaam en de werking ervan

“Verder is er nog hatha yoga en relaxatie voor volwassenen. Hatha yoga beoefenen op regelmatige basis zorgt ervoor dat je weer beter in je kracht staat, meer gefocust bent en een grotere gewaarwording ontwikkelt. Je krijgt meer energie en flexibiliteit, een diepere en rustigere ademhaling, betere concentratie en vooral rust in je hoofd.”

“Stoelyoga is dan weer een prima vorm van bewegen, heel laagdrempelig voor elk lichaam. Zittend of staand met de stoel als ondersteuning worden oefeningen aangeboden, aangepast aan de individuele behoefte. Voor mensen met chronische aandoeningen, herstellende van ziekte of blessures, ouderen, mensen met zwaarlijvigheid…”

Hoe ben je in de yogawereld verzeild geraakt?

“Eigenlijk wou ik al lang iets met kinderen doen en een vriendin stimuleerde mij om een cursus kinderyoga te volgen. Ik voelde direct dat dit mijn ding was. En van het een kwam het ander.”

Wat is volgens jou de essentie van yoga?

“Bewustwording op alle vlakken. Yoga is heel bevorderlijk voor de algemene gezondheid en na verloop van tijd voel je meer rust in je lichaam en geest, slaap je beter en voel je een soort algemene tevredenheid. Ook het mentale effect mag je niet onderschatten. Yoga is er eigenlijk voor iedereen. Je hoeft niet soepel en lenig te zijn om aan yoga te doen. Integendeel, je wordt er soepeler en leniger door.”

Welke opleidingen heb je gevolgd en waar?

Yoga for the special child in Amsterdam en Londen bij Sonja Sumar. Sonja is een Braziliaanse die yoga doceert in verschillende werelddelen en wereldwijd faam heeft veroverd met haar Sonja Sumar-method. Verder volgde ik de Stoelmassage masterclass in Den Haag.”

Heeft yoga van jou een ander mens gemaakt?

“Ik ben gewoon bewuster van mijn lichaam en de werking ervan. Ik heb heel wat levensgewoontes aangepast: ik eet bijna geen vlees, drink weinig alcohol, hou van biovoeding, heb enorm veel respect voor de natuur… Ik ben vooral dankbaarder geworden op vele vlakken en voel mij over het algemeen tevreden. Verder probeer ik zo veel mogelijk positief ingesteld te zijn en probeer ik gewoon eenvoudig gelukkig te zijn.”

Vanaf september starten nieuwe lessenreeksen in het Lokaal Dienstencentrum, Domein Kloosterhof 49 in Wakken. Het betreft een reeks yoga en stoelyoga.

Yoga

Op dinsdagavond van 20.15 tot 21.30 uur in lokaal Soeur Reine.

Reeks 1 (september/oktober): 3, 10 en 17 september en 1, 8, 15 en 29 oktober.

Reeks 2 (november/december): 5, 12, 19 en 26 november en 3, 10 en 17 december.

Kostprijs: 70 euro per reeks.

Stoelyoga

Op dinsdagvoormiddag van 9.15 tot 10.30 uur in lokaal Soeur Reine: 3, 10 en 17 september; 1, 8 en 15 oktober; 5, 12 en 19 november; 3, 10 en 17 december. Kostprijs: 8 euro per les, gratis proefles op 3 september.

Info: 0485 44 24 84 –www.happy-yoga.becrop.hilde@skynet.be en op de Facebookpagina.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier