Yngwie is door corona al half jaar gescheiden van verloofde: “België wil ons maar niet helpen”

Redactie KW

Yngwie Vanhoucke (29) uit Menen stapt zondag mee in de mars op Brussel voor #loveisnottourism. Hij is al een half jaar gescheiden van zijn verloofde Merycarmen. Ze zouden trouwen in de paasvakantie en zich in België vestigen, maar de pandemie zette de grenzen op slot. “In onze buurlanden kan het wel, maar België beschouwt liefde niet als een essentiële verplaatsing.”

Wereldwijd zijn er duizenden koppels met een verschillende nationaliteit die elkaar al maanden niet hebben kunnen knuffelen. Een hereniging kan niet omdat ze ongehuwd zijn en sommige landen zetten in die gevallen de grenzen nog niet open.

Afgelast huwelijk

Sinds 2004 reist Yngwie Vanhoucke (27) jaarlijks samen met vader Hughes naar Peru. Naast de rijke cultuur en de prachtige natuur vond hij er twee jaar geleden ook de liefde, in de regio Cusco ontmoette hij Merycarmen Lopez. Sindsdien trekt Yngwie, die leerkracht economie en aardrijkskunde is, er elke schoolvakantie naartoe. Zo zagen ze elkaar tot twee maanden per jaar. “Vorig jaar beslisten we om samen te wonen”, vertelt hij. “Het plan was om in de paasvakantie te trouwen en ons in België te vestigen. Door de coronacrisis werd alles afgelast.”

Aangezien ze niet getrouwd zijn, kan Merycarmen de reis naar België niet maken. Dat maakt dat het koppel elkaar al zes maanden niet gezien heeft. Ze krijgen nu steun van de organisatie #loveisnottourism, die ervoor ijvert om deze koppels over de grenzen heen toch samen te krijgen. “Er is nu eenmaal een groot verschil met toeristische trips. Het samenbrengen van internationale koppels kan je niet bestempelen als een niet-essentiële verplaatsing”, luidt het. “Liefde is geen toerisme.” Ondertussen hebben al tien Europese landen de deuren geopend voor binationale koppels. Iets wat maar niet lukt in België, tot frustratie van Yngwie.

Mars in Brussel

“De Belgische regering heeft ons twee weken geleden beloofd een oplossing te zoeken maar tot op heden gebeurde er nog niets. Frankrijk en Duitsland hadden een oplossing klaar in minder dan een week. Een test en een eventuele quarantaine moet toch kunnen volstaan? Het lijkt erop dat België ons maar niet wil helpen.”

De lokale poot van #loveisnottourism blijft op de deur kloppen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zondag staat een mars in Brussel gepland en vrijdag is er een vergadering van de Europese Unie waar hetzelfde punt op de agenda staat. Yngwie hoopt dat er snel een oplossing komt. “Alle documenten die nodig zijn voor het huwelijk liggen klaar. We bellen elkaar meermaals per dag, twee uur lang. We snappen echt niet waarom dit zo lang aansleept.”

Intussen besliste de Nationale Veiligheidsraad op 21 augustus dat binationale koppels wel herenigd kunnen worden. De reactie van Yngwie lees je hier.