Yes We Can ! Of hoe Waregem meer dan ooit het centrum van ons land is

Lieven Vancoillie

Lieven Vancoillie blikt vooruit naar de impact van het mogelijke bezoek van Barack Obama aan Waregem.

Sven Nys mag dan al in Waregem de Koning van de Cyclocross zijn geweest en Francky Dury naast ereburger ook de (on)gekroonde Keizer van Essevee Zulte Waregem, de mogelijke komst van de Amerikaanse president Barack Obama is nog van een totaal andere orde. En dat zullen we met zijn allen hebben geweten. Hoewel het nog niet voor de volle 100 procent vast staat, is zijn komst vrijwel zeker.

Lapje grond dat niet eens van Waregem is

De voorbije dagen hebben tientallen betrokkenen – met draconische veiligheidsmaatregelen in het achterhoofd – uitgekiend om de machtigste man op onze aardkloot in de zo best (lees : veilig) mogelijke omstandigheden een officieel eresaluut te zien brengen op het Amerikaanse begraafplaats Flanders Field in Waregem. Op dat lapje grond van enkele hectare groot, dat zelfs niet tot de eigendom van de stad Waregem behoort maar wel van de Vlaamse gemeenschap is die het in vruchtgebruik aan Amerika heeft gegeven, waardoor in Flanders Field de Stars and Stripes wappert.

Oase van rust, bezinning en herdenking

Flanders Field(s). In Vlaamse Velden. 100 jaar WO I. De herinnering aan die vreselijke oorlog brandt ook op ons netvlies. En daar hebben we lang niet alleen de beloftevolle actrice Lize Feryn voor nodig uit de afgelopen ‘prestigieuze’ televisieserie. Respect is het codewoord. Ook op de Amerikaanse begraafplaats dat een prachtige oase van rust, bezinning en herdenking is. Enkele vaste personeelsleden staan elke dag paraat om het domein, waar tientallen gesneuvelde Amerikaanse soldaten rusten, minutieus te onderhouden. Zo worden de grafzerken elke week afgewassen.

Respectvolle stilte

Hebben wij altijd zoveel respect voor onze dierbaren ? Hoewel het ook volgende week om een officiële plechtigheid gaat, zal het in Flanders Field bijzonder stil zijn. Een respectvolle stilte die vaak meer zegt dan het gejoel van een bende uitgelaten schoolkinderen. Volgende week wordt in Waregem een mooie bladzijde aan het al rijkgevulde geschiedenisboek toegevoegd.

De beker? Yes we can!

En ja, net op de dag van de wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen, wordt vanzelfsprekend verkeershinder verwacht. Wat links en rechts tot enkele verzuurde reacties aanleiding geeft. Maar zo’n kans om geschiedenis zal en mag Waregem niet laten voorbijgaan. Burgervader Kurt Vanryckeghem glimt nu al van terechte trots en mag zich op de bast kloppen. Waregem is even het centrum van ons land.

Oh ja, laten we ook de belangrijkste bijzaak in het leven niet vergeten : voetbal ! Essevee, pak die beker ! Maak je nog eens onsterfelijk, zoals die tientallen gesneuvelde soldaten die in onze regio voor onze vrijheid hebben gevochten. In Flanders Fields…

Yes We Can !

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.