“Yes We Can”: Anzegem vraagt regering om statiegeld op blikjes en plastic flessen

Een aantal vrijwillige Mooimakers uit Groot-Anzegem (foto GV).©TRIEN_BYTTEBIER
Een aantal vrijwillige Mooimakers uit Groot-Anzegem (foto GV).©TRIEN_BYTTEBIER
Redactie KW

Ook Anzegem heeft veel last van blikjes en ander PMD-afval in de grasbermen. Het gemeentebestuur hoopt dat dit snel verleden tijd zal zijn als men statiegeld invoert. “Samen met 250 bedrijven, gemeenten en organisaties roepen we de regering op om 2021 goed te beginnen en niet langer te wachten met een besluit voor statiegeld op blikjes en plastic flessen.”

“Zestien andere Europese landen gaven al het goede voorbeeld”, stelt schepen van Milieu Davy Demets (INZET). “En dat werpt zijn vruchten af. Het brengt een duidelijke vermindering van het zwerfvuil teweeg. We hopen dat België binnenkort zal volgen. Als gemeentebestuur kunnen we onze kop niet langer in het zand steken en tekenden dan ook het charter van de Statiegeldalliantie. Ook in de vorige legislatuur werd dit reeds ondertekend.”

1109 leden

Sinds 2017 vragen de 1.109 leden van de Statiegeldalliantie de Nederlandse en Belgische regering om de invoering van statiegeld. “Op politiek niveau is er al vooruitgang geboekt, maar om politici het laatste zetje te geven zodat statiegeld er echt komt, lanceren we nu een positieve en kleurrijke campagne, genaamd ‘Yes, We Can!’”, aldus de Statiegeldalliantie.

“Bij Fost Plus is er nauwelijks aandacht voor vermindering van het afval”

“Op heel wat festivals is het al geïntegreerd dat bekers opnieuw ingezameld worden omdat ze genoeg waarborg vragen voor de bekers”, zegt schepen Demets. “Bij Fost Plus, een vzw opgericht door de producenten van verpakkingen, is er nauwelijks aandacht voor acties rond preventie en verminderen van de totale hoeveelheden afval aangezien het recycleren een winstgevende bedrijfstak is geworden.”

950.958 ton

Zij nemen als producent wel de verantwoordelijkheid om de verpakkingen die zij op de markt brengen op te halen en te recycleren in samenwerking met de intercommunales, maar wijzen duidelijk alle systemen van retourverpakking en statiegelden af onder het mom dat dit te complex zou zijn. Zij leveren dus eigenlijk geen goed werk, ook al wordt 91,5% van alle verpakkingen in ons land die op de markt komen, gerecycleerd. De totale hoeveelheid huishoudelijke verpakkingen in 2019 bedroeg 950.985 ton.

“Als gemeentebestuur zijn wij dus voor statiegeld en niet voor Fost Plus”, aldus schepen Demets. “Onze rol bestaat erin om mee te lobbyen door deze campagne te ondertekenen.” (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier