Yentl Vanderiviere uit Roeselare ontroert met West-Vlaamse Sound of Silence

(gf)
Redactie KW

Dat de talentrijke Roeselaarse Yentl Vanderiviere (25) muziek ademt tot in de toppen van haar tenen is geen nieuwtje. Met haar West-Vlaamse versie van ‘The Sound of Silence’ hoopt ze samen met heel wat gelijkgestemde artiesten de overheid eindelijk tot actie te laten overgaan.

Yentl woont in Brugge, maar komt uit een warm Roeselaars nest. Deze muzikale duizendpoot studeerde aan de School of Arts Campus Lemmens en zong jarenlang bij het Scalakoor van de Kolacny-brothers. Momenteel geeft ze notenleer, muzikale en culturele vorming aan de Stedelijke academie van zowel Brugge als Roeselare en is ze docente voor het Brugse concertgebouw. Daarnaast speelt ze cornet, bugel en altsaxofoon bij het Gildemuziek en is ze actief als keyboardspeelster en zangeres bij enkele bands. Met zo’n druk leven moet het de voorbije coronamaanden onwaarschijnlijk rustig en stil geweest zijn.

“Het beeld van de concerten die wel plaatsvinden, oogt zo onnatuurlijk”

“Met mijn Brugse coverband Close-up hebben we na de versoepeling welgeteld één keer gerepeteerd. Daarna moest het terug in kleinere bubbels, dus lukte het niet meer. Sinds begin juli zijn ze bij het Gildemuziek terug met minder muzikanten beginnen repeteren, maar daar ben ik nog niet geraakt. Omdat de oefensessies in een grote ruimte kunnen plaatsvinden, hebben we de repetities van Filet Americana in de zomervakantie terug opgestart en met hen hoop ik eind augustus te mogen genieten van mijn allereerste liveoptreden sinds begin maart. Al mijn persoonlijke optredens, huwelijken en recepties zijn sinds het begin van de lockdown weggevallen.” Yentl mist het podium heel hard. “Het beeld van concerten die wel plaatsvinden, oogt zo onnatuurlijk en stemt mij droevig.”

Singer-songwriter

Als singer-songwriter schreef ze in het verleden al Engelstalige en Nederlandstalige nummers en maakte ze covers van populaire liedjes die ze herschreef voor piano en zang. “Eigenlijk had ik met dit nummer niet echt een bedoeling. Vaak zit ik aan mijn piano te schrijven. Er zijn nummers waar ik twee dagen aan werk, die ik online gooi en waar verder niets mee gebeurt. Vorige week was ik van plan om in de Ardennen wat rond te trekken. Door de huidige maatregelen mocht dit niet doorgaan. Daarom boekte ik samen met mijn piano een chalet op het Klein Strand van Jabbeke. ‘s Morgens nam ik plaats in het zand en schreef in een halfuurtje al mijn frustraties van de voorbije periode van mij af. Ik filmde de opname en zwierde het resultaat online. Radio2 West-Vlaanderen pikte het op en plaatste het zaterdag op Facebook.” Het werd al meer dan 5000 keer gedeeld.

harde tijden

“Het is niet de eerste keer dat ik iets in het West-Vlaams doe. Ik kan me in mijn eigen dialect veel persoonlijker uitdrukken dan in het Nederlands. De reacties van mijn omgeving zijn heel positief. Het blijkt voor veel mensen heel herkenbaar te zijn. Ik wilde gewoon op mijn manier aan de politiek duidelijk maken dat het niet oké is wat er nu gebeurt. Dat de culturele sector de kans niet krijgt om haar ding te doen.” Voor komend schooljaar is het voor deze muziekpedagoge op professioneel vlak nog een beetje koffiedik kijken. “Normaal starten wij vanaf september terug op. Voor mij persoonlijk is dat natuurlijk wel een zekerheid. Voor veel collega-muzikanten die van hun optredens moeten leven zijn het harde tijden. Ik hoop dat de evenementen vanaf september of oktober gewoon terug kunnen plaatsvinden.” (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.