https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Yana Maas (20) gaat voluit voor titel van Miss België

Yana Maas is kandidate Miss West-Vlaanderen 2022. (gf)
Bieke Cobbaert

BRUGGE Krijgen we na Kedist Deltour opnieuw een West-Vlaamse Miss België? De Brugse Yana Maas heeft alvast de looks, de brains en de vlotte babbel om het ver te schoppen in de moeder der missverkiezingen. “Nu op mijn twintigste vond ik de tijd rijp.”

Yana (20) is de dochter van Peter Maas en Anne-Marie Godderis. Zij baten al 23 jaar restaurant Den Entree Principale langs de Smedenstraat uit. Peter staat in de keuken, Anne-Marie doet de zaal. Yana heeft ook nog een jongere zus Feline. Het gezin woont langs de Maagdenstraat, in het hart van de stad.

De Brugse kandidate Miss West-Vlaanderen 2022 volgde haar middelbaar onderwijs aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge en studeert nu Bestuurskunde en Publiek Management aan de Universiteit Gent. Na de zomer start ze in het derde jaar maar wat ze na haar studies precies met haar diploma wil doen, daar is ze nog niet over uit. Yana heeft ook nog heel wat hobby’s. “In mijn vrije tijd ga ik regelmatig paardrijden, lopen of zwemmen. Ik heb ook nog zes jaar karate beoefend en de afgelopen vijf jaren heb ik getraind voor mijn rode band in de taekwondo.”

De blonde Brugse steekt ook graag de handen uit de mouwen. Deze maand werkt ze als redder aan zee in Oostende en in september in Zeebrugge. “Doorheen het jaar werk ik ook nog als redder in Center Parcs De Haan en help ik een handje bij Mister Spaghetti in Brugge en Kippenhandel Heindryckx.”

Het was haar vriend Kevin Verherstraeten ook een redder die Yana het laatste duwtje in de rug gaf om deel te nemen aan de moeder van alle missverkiezingen. “Dit is geen meisjesdroom van mij. Het is eerder iets waar ik pas de laatste jaren aan beginnen denken ben. Nu, op mijn twintigste, vond ik de tijd rijp. Pakweg twee jaar geleden vond ik mezelf nog te jong en ondertussen ben ik ook geroutineerd met mijn studies. Na al die coronamaanden thuiszitten, was een nieuwe uitdaging bovendien welkom.”

Meer dan clichébeeld

De voornaamste reden waarom Yana zich misskandidate stelt, is omdat ze zoveel mogelijk nieuwe ervaringen wil opdoen. “Ik wil ook nieuwe mensen leren kennen en ik wil een uithangbord zijn voor mijn stad, onze provincie en ons land. Maar ook voor onze lokale handelaars, aangezien ik zelf ook uit een gezin van zelfstandigen kom. Veel lokale handelaars uit de Smedenstraat steunen mijn deelname. Ik ben hen daar zeer dankbaar voor.”

Naar welke Miss België ze zelf opkijkt? “Celine Van Ouytsel! Zij heeft, net als ik nu, aan de universiteit gestudeerd. Celine is veel meer dan het clichébeeld dat sommige mensen van een miss hebben. Ik heb zelf al enkele keren de opmerking gekregen ‘Ben je niet te klein om deel te nemen aan Miss België?’ maar lengte speelt totaal geen rol. Met mijn 1m65 ben ik dus groot genoeg.” (knipoog)

Stemmen op Yana kan door een sms te sturen naar 6665 met vermelding MWV12.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.