Yana De Decker (19) uit Ruiselede volgt samen met haar mama Susy Wieme de cursus molenaar

Susy Wieme en haar dochter Yana volgen allebei de cursus om molenaar te worden: "De geschiedenis van dit familiaal erfgoed, de Knokmolen, kennen we natuurlijk. Maar we wilden ons per se ook verdiepen in de theorie en de techniek." (foto RV)
Redactie KW

In de Knokstraat is de riante site ‘t Molenerf gevestigd, met centraal de statige Knokmolen. Daar woont het gezin Carl De Decker-Susy Wieme met dochters Yana en Zara. Yana (19) volgt samen met haar moeder Susy de cursus om molenaar te worden. Niet evident voor een 19-jarige anno 2019.

Vijf Ruiseledenaars zijn volop bezig met de praktijklessen voor het behalen van het diploma molenaar: Susy Wieme, haar dochter Yana (19), Stijn De Ram, Stefaan Verkest en Peter Allaert.

Yana springt er met haar 19 jonge jaren wel een beetje uit. Yana studeert orthopedagogie, ze volgt het tweede jaar bachelor aan de Gentse Hogeschool. Haar papa Carl De Decker werkt met een schoonbroer en schoonvader Roland Wieme in het familiaal bedrijf ‘Molenbouw Wieme’. Met realisaties en renovaties overal in het land. Yana heeft een grote passie voor paardrijden en regelmatig steekt ze een handje toe in een nabije bakkerij, die bepaalde soorten granen laat malen in de Knokmolen. Ze is ook fervent lid van het lokaal feestcomité.

Van kindsbeen af

Het lijkt voor wie de achtergrond niet kent, niet evident dat een 19-jarige anno 2019 een cursus molenaar volgt. Maar Yana is opgegroeid op ‘t Molenerf, waar de statige Knokmolen staat. Van kindsbeen af mocht ze met opa Roland mee op de verschillende verdiepingen van de molen. “Ik volg puur uit interesse deze cursus”, zegt Yana. “Al kregen we wel een dikke map theorie te verwerken.”

Susy en Yana: “De theorie omvatte tien zaterdagen met telkens les van 9 tot 16 uur, op diverse locaties, altijd nabij een molen. Dat was zowel in West- als Oost-Vlaanderen. Het examen legden we eind april af. Voor het praktische deel, waar we nu aan bezig zijn, moeten we 100 maaluren realiseren op een houten, een stenen en een watermolen.”

Je moet kunnen inschatten vanwaar de wind komt en hoe sterk die is of wordt – Susy Wieme

“De geschiedenis van de Knokmolen kennen we natuurlijk. Maar we wilden ons per se ook verdiepen in de theorie en de techniek. Ik wil vooral goed geïnformeerd voor de dag komen voor de bezoekers, die hier komen ontbijten of voor andere groepsexcursies. Ik wil niet alleen als goed geïnformeerde gids aantreden, maar ook als volwaardig molenaar“, vertelt Yana.

“Ik wou al veel vroeger deze cursus volgen”, vertelt Susy. “Maar vroeger leek molenaar een typisch mannelijk beroep te zijn. De tijden zijn gelukkig veranderd. Het was na een uit de hand gelopen Chiro-eetfestijn dat Stijn De Ram, Stefaan Verkest en Peter Allaert de molen van boven tot onder kwamen bezoeken. Hun fascinatie deed hen al vlug beslissen om ook de cursus te volgen. De cursus in geen makkie. Er komen enorm veel aspecten grondig aan bod.”

Accuraat geëvalueerd

“De weersverwachting is cruciaal en van vitaal belang. We moeten de wolken bestuderen en de types kunnen identificeren. Aanvoelen of onweer dreigt en vanwaar de wind komt en hoe sterk die is of wordt. Als we malen, moeten we als het ware om de vijf minuten poolshoogte nemen, alert zijn en blijven. Dit om tijdig in te grijpen in de verankering van de wieken om onheil en ravage te voorkomen”, legt Susy uit.

“Alle componenten van de steen- en staakmolen worden ons getoond, de soorten granen, de types wieken, de soorten molenstenen, de vele houtsoorten en de vijand ervan: de houtworm. De praktijklessen worden accuraat geëvalueerd door ervaren molenaars, die een score opmaken en strikt opvolgen hoe we de praktijk aanpakken.”

Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag van zondag 8 september is de Knokmolen en ‘t Molenerf open van 10 tot 18 uur. Met permanent geleide bezoeken en demonstratie van de mechanische molen. De Knokmolen is als het ware een hybride, hij wordt zowel door de wind als mechanisch aangedreven. Ook op de Oost- en West-Vlaamse Molendag, op zondag 6 oktober, is de site aan de Knokstraat 10 open voor bezoek en zullen de wieken van de Knokmolen draaien als het weer het toelaat.

Op Open Monumentendag kan je, zoals het hele jaar door, op het Molenerf ook genieten van een uitgebreid aanbod met drankjes, koeken en lekker artisanaal en eigen bereid gebak. Je kan op ‘t Molenerf in de Knokstraat 10 ook terecht voor thema-ontbijten, Moederdag, paasfeest, enzovoort.

Info: www.tmolenerf.be, 0486 72 48 44.

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier