Yamina Marzougui stelt debuut over Oegandese ex-kindersoldaten voor

Yamina Marzougui met haar nieuwe boek 'Kinderen van Kony'. © sb
Redactie KW

In het Wereldhuis stelde stelde Yamina Marzougui (26) deze week haar debuut ‘Kinderen van Kony’ voor. Een aangrijpend verhaal over twee Oegandese ex-kindsoldaten die terugblikken op een complex traject van vallen en opstaan.

Noord-Oeganda is getekend door een oorlog die de regio meer dan 20 jaar in de ban hield. De beruchte rebellenleider Joseph Kony zaaide er met zijn ‘Verzetsleger van de Heer’ een alles verwoestende terreur. Op een gewelddadige manier kidnapten ze tienduizenden jongens en meisjes die gedwongen werden, mee te vechten, lasten te dragen of als seksslaaf werden ingezet. “Vijf jaar geleden deed ik voor mijn thesis zes maanden onderzoek in Noord-Oeganda. Vooral de hartverscheurende gesprekken met slachtoffers in de gevangenissen en lokale gemeenschappen zijn een bron van inspiratie geweest”, aldus Yamina, die orthopedagogiek studeerde aan UGent. Deze geboren en getogen Roeselaarse heeft het land dan nog twee keer bezocht.

Clichés ontkrachten

“Alhoewel het gevoelige materie is, ben ik eigenlijk nooit bang geweest. Ik werd altijd omringd door de juiste mensen. Het is eigenlijk pas achteraf, bij het analyseren van de interviews hier in België, dat alles bij mij goed is doorgedrongen. Het is best wel heftig geweest. Iedereen pint zich altijd vast op het stereotiepe beeld van die agressieve getraumatiseerde jongeren. Dat geeft een verkeerd beeld. Deze jongvolwassenen vertelden mij uitvoerig hoe ze, vaak jarenlang, werden gestigmatiseerd en geconfronteerd met geroddel en verstoting. Ze kregen vaak de schuld van alles wat fout liep. Werd er een fiets gestolen of een moord gepleegd, dan wees men hen al vlug met de vinger.”

Hartverscheurende gesprekken met slachtoffers dienden als inspiratie

Als raadgever bij Artsen Zonder Grenzen in een project rond geestelijke gezondheid, maakte Yamina kennis met oorlogsvluchtelingen hier bij ons in België. Voor haar is het een doelbewuste missie om aan de hand van die Oegandese verhalen en haar eigen ervaringen een zeer gevoelige en complexe problematiek verstaanbaar te maken voor een breed publiek. “Ik wil die mensen een stem geven. Hun situatie is te vergelijkingen met de huidige vluchtelingenproblematiek. De context is misschien anders, maar toch ook weer niet.”

Crowdfunding

“Het idee om een boek te schrijven, is pas twee jaar later gekomen. Je moet gewoon de tijd en de moed hebben om eraan te beginnen. Via crowdfunding heb ik mijn droom kunnen realiseren. Het boek vertelt het verhaal van twee Oegandese ex-kindsoldaten die jaren later worstelen met hun emoties en gedrag na hun ontvoering, re-integratie en stigmatisering, waardoor ze zelfs in de gevangenis belanden.”

Met deze verhalen van Nora en Jack wil Yamina aantonen hoe belangrijk het is om nu een constructief actieplan voor re-integratie uit te werken. “Ik hoop met deze pennenvrucht ook 15-jarigen van bij ons aan te spreken. Zo leren ze misschien begrip te tonen voor de gruwel waarmee leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden te maken krijgen”, aldus een startende auteur. Dit beklijvende non-fictieboek wordt uitgegeven door Beefcake Publishing, telt 150 bladzijden en kost 20 euro. (Koen Kerkaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier