XLvuilniskiosk van ‘Fan van Brugge oltied schoane’ voorgesteld

De campagne werd maandag voorgesteld op 't Zand door schepenen Mercedes Van Volcem en Mathijs Goderis. © WK
Redactie KW

Maandagmorgen werd op ‘t Zand in primeur de ‘XLvuilniskiosk’ voorgesteld – dé eyecatcher bij uitstek om de nieuwe campagne ‘Fan van Brugge oltied schoane’ in de kijker te zetten. De stad verdeelt ook peukenbuidels.

Om de 1.542 afvalmanden wekelijks te ledigen en de 285 ton jaarlijks zwerfvuil in de stad te verwijderen, wordt in Brugge niet alleen een beroep gedaan op de stadsdiensten maar ook op de inwoners.

De teller staat momenteel op 160 ‘zwerfvuilvrijwilligers’. Van 16 tot 31 maart sluit Stad Brugge zich onder het motto ‘Fan van Brugge oltied schoane’ opnieuw aan bij de campagne van Mooimakers, en daarbij worden de Bruggelingen zelf opgeroepen tot actie.

Triggeren

“We dagen iedereen uit om individueel of in groep de eigen buurt proper te maken. Om zoveel mogelijk burgers te triggeren, pakken we uit met een krachtig en herkenbaar campagnebeeld”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis. ‘Zwerfvuilman’ luistert de campagne op, die verder ook in de kijker wordt gezet met grote vuilniskiosken in de binnenstad, en in de deelgemeenten bestickerde containers, grote banners en affiches. Extra aandacht gaat dit jaar naar sigarettenpeukjes op straat: de stad verspreidt 2.500 ‘peukenbuidels’ die ze speciaal voor de campagne liet ontwerpen.

“Onze gemeenschapswachten zullen die gericht uitdelen aan tram- en bushaltes, op het strand en op festivals. Sigarettenpeukjes ontsieren het straatbeeld en dat zorgt voor heel wat ergernis. Het verwijderen ervan kost bovendien veel geld”, aldus schepen Mathijs Goderis. (WK)

Inschrijven voor de opkuiscampagne kan via www.brugge.be/oltiedschoane, preventie@brugge.be of op het nummer 050 44 80 66. Na registratie van je actie kan je gratis opkuismateriaal afhalen in de Brugse Vrijwilligerscentrale op het Kraanplein, tevens het uitgelezen moment voor een selfie met Zwerfvuilman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier