Xaverianen-site in Sint-Michiels eindelijk af, met prijskaartje van 13,7 miljoen euro

De nieuwe Xaverianensite. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De werken aan de Xaverianen-site in Sint-Michiels zijn na twee en een half jaar volledig afgerond. De pas opengestelde site is volgens Brugs burgemeester Dirk De fauw een voorbeeld van architecturale kwaliteit en van een degelijke, energievriendelijke constructie: “Het is een grote meerwaarde voor Sint-Michiels en bij uitbreiding ook voor heel Brugge.” Het prijskaartje bedraagt 13,7 miljoen euro.

Burgemeester Dirk De fauw dankte bij de openstelling van de Xaverianen-site uitvoerig architectengroep Polo Architects en hoofdaannemer Artes Depret voor de realisatie van dit magnifieke gebouw. Hij noemt dit unieke project het resultaat van vele samenwerkingen tussen externe bedrijven en de Brugse stadsdiensten: “Van de dienst Informatica die samenwerkte met Citymesh voor de wifiverbinding en met Engie Fabricom voor de glasvezelverbinding, tot onze dienst Patrimonium die toezicht hield over de technische aspecten zoals elektriciteit, verwarming, ventilatie en inbraakbeveiliging. De omgevingsaanleg kwam tot stand door de samenwerking tussen de landschapsarchitecten van Buro Groen en onze dienst Openbaar Domein.

Vele noden

Deze site beantwoordt aan heel wat noden van de bewoners van Sint-Michiels. Een eerste was de nood aan meer sportinfrastructuur. En daar is voor gezorgd, met een oppervlakte van maar liefst 2140 m² voor sportactiviteiten. Meer dan twintig sportverenigingen vinden er al onderdak. Zij kunnen gebruik maken van de sportzaal met tribune, de gevechtsportzaal, een heuse danszaal, nette kleedkamers en bergruimte voor het sportmateriaal.

De nieuwe sporthal in de Xaverianensite.
De nieuwe sporthal in de Xaverianensite. © Davy Coghe

Ook culturele verenigingen zijn welkom op de site Xaverianen. Voor hen is er een polyvalente cultuurzaal met bar, repetitielokalen, een artiestenkleedkamer en ruimtes om te vergaderen of te exposeren.

Bib

Verder heeft de bibliotheekwerking van Sint-Michiels er een nieuwe thuisbasis gevonden. “En dat was broodnodig, want de vorige locatie van de bibliotheek voldeed niet langer aan de eisen van een moderne bibliotheekwerking die maar liefst 4.000 mensen op jaarbasis ontvangt”, bekent Dirk De fauw. Deze buurtbibliotheek heeft een mooie ruimte om de gebruikers te ontvangen. En de bib is meer dan alleen een plek om boeken, cd’s of films te ontlenen. Het is een ontmoetingsplek waar je even kunt verpozen met een boek of de krant en het is ook een educatieve plek waar scholen welkom zijn voor verschillende activiteiten.”

Het doet Dirk De fauw ook veel plezier dat Brugge een nieuwe eet- en drinkgelegenheid rijk is: “De gloednieuwe bistro ‘Tafel en Toog van Xaverius’ moet ervoor zorgen dat bezoekers geen honger of dorst hoeven te lijden.”

Stad Brugge trok een investeringskost van 13,7 miljoen euro uit voor dit project. Deze kost omvat het gebouw, de ondergrondse parking én de omgevingsaanleg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.