WZC Ter Melle in Heule viert zijn 100-plussers

© NM
Redactie KW

In wzc Ter Melle in Heule mocht Albert Delaere zijn 102de verjaardag vieren. Hij verkeert nog altijd in goede gezondheid en stond erop om bij zijn huldiging, rechtstaand, zelf een dankwoordje te zeggen.

Nadat donderdag Agnes Strobbe haar 100e verjaardag mocht vieren, telt het woonzorgcentrum nu vier 100-plussers. Ook de andere drie waren present bij de viering van Albert die de oudste is: Maria Devriendt (101), Hendrika Houtteman (100) en Agnes Strobbe (100). Daarnaast verblijft in Huize Sparrenhof in de Steenstraat nog zuster Rachel Van Nieuwenhuyse, die op weg is naar haar 105de verjaardag en de oudste inwoner van Kortrijk is. Kortrijk telt momenteel 19 honderdplussers, van wie dus een vierde in de Tinekesgemeente woont.

Albert ‘Beirke’ Delaere is een bekende en populaire figuur in Heule. Hij werd op 19 januari 1917 geboren in de Groenestraat als de jongste van de drie zonen van Cyriel Delaere en Marie Maes en woonde daarna het grootste deel van zijn leven in de Schoolstraat. Sinds 2015 verblijft hij in Ter Melle waar hij graag gezien is. Hij werkte heel zijn leven als meubelmaker en ging in 1979 met pensioen bij De Coene waar hij 23 jaar gewerkt had. Hij is in Kortrijk ook de laatste oud-strijder van WO II en woonde op 11 november laatst de herdenking van 100 jaar Wapenstilstand bij. Hij is twee keer weduwnaar geworden, van Marie Claire D’haene en Irena Depypere. Hij heeft drie kinderen: Marc, Christine en Sabine.

De meisjes graag zien en grapjes uithalen…

Zijn geheim om zo oud te worden, is intussen bekend: gezond leven, alles met mate doen, om er dan aan toe te voegen dat de meisjes graag zien en grapjes uithalen minstens even belangrijk zijn… Albert was dan ook in zijn nopjes toen hij zag dat – na twee mannen bij zijn vorige verjaardagen – nu met Ruth Vandenberghe een vrouwelijke schepen hem kwam feliciteren. Hij nam glunderend bloemen en kussen in ontvangst.

In Ter Melle voelt Albert zich intussen goed thuis en hij weet zijn dagen goed te vullen. Hij volgt voetbalwedstrijden op tv en pikt ook graag ‘Blokken’ en het nieuws mee. Hij rookt af en toe zijn pijp en om zijn geest alert te houden, vult hij woordzoekers in of legt hij een kaartje. Hij zorgt ook nog voor beweging: hij strekt geregeld zijn benen in de gang voor een korte wandeling.In zijn speech bedankte Albert iedereen en besloot met: “Volgend jaar moogt ge allemaal terugkomen!”

(NM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier