WZC Groenhof in Menen laat bewoners zingen met project Old’s Cool

Geertrui, de initiatiefneemster van Old's Cool, met het hippe koor. © CLL
Redactie KW

Een rolwagen, eten dat niet te hard is en niet te lang buiten zitten om te vermijden dat een verkoudheid de kop opsteekt. Het is als maatschappij onze plicht om voor onze ouderen te zorgen, maar overdrijven we daarin soms niet? Het is de vraag die Geertrui Coppens zich ook stelde en daarom lanceerde ze het Old’s Cool project.

“Er bestaat niet echt een handleiding over hoe een mens oud moet worden”, steekt Geertrui van wal. “We veronderstellen dat we oudere mensen moeten gaan bepamperen en betuttelen, maar willen ze dat eigenlijk zelf wel?” Het is een vraag die door de gedachten van Geertrui bleef spoken en het bracht haar naar het woonzorgcentrum Groenhof in Menen.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=SuO3sS893uQ

Ze legde enkele voorstellen op tafel en vond er prompt gehoor. “We begonnen met het installeren van kruidentuintjes in 100 kamers. De bewoners kweken zelf kruiden die hier dan in de keuken worden gebruikt. Het is ronduit fascinerend te zien met hoeveel levenservaring en volkse kennis iedereen hiermee aan de slag gaat”.

ACDC

Het Old’s Cool project kreeg dan ook al snel een uitbreiding, die zelfs door niet-bewoners van het woonzorgcentrum bijzonder op prijs wordt gesteld. “Het viel me ook op dat, wanneer men met de ouderen in onze maatschappij gaat zingen, men steevast teruggrijpt naar een repertoire van weleer“, gaat Geertrui verder. “De standaard klassiekers, niet te gewaagd of gedurfd want we willen mensen op leeftijd niet opjutten. Al snel bleek echter dat net die oudjes zelf vragende partij waren om het geheel wat te gaan oppeppen. Natuurlijk zingen ze graag een “Non, je ne regrette rien” van Edith Piaf, maar ze zijn ook niet te stoppen wanneer we er een ACDC of een Iron Maiden tussen gooien. We zijn nu enkele weken met dit project aan de slag en zien dat we meer en meer mensen echt naar het zangevent toeleven. De dames tutten zich helemaal op, de heren halen hun beste eau de cologne boven en sommigen oefenen door de week zelfs hun stembanden om toch maar uit te kunnen blinken”.

Andre en Erna houden nog steeds van een stevig feestje.
Andre en Erna houden nog steeds van een stevig feestje.© CLL

Een van de meer opvallende figuren in de groep, is de 83-jarige Frans Witdouck. “Het kan ook zijn dat ik er 120 ben, want na een eindje stopt een mens met tellen“, grapt hij. Frans vindt in het Old’s Cool project een uitlaatklep en is nog steeds een oerman zo blijkt. “In mijn jonge en wilde jaren ben ik altijd een rocker geweest. Met Eviva Espana en consoorten moet je bij mij niet afkomen, geef mij maar het betere gitaarwerk.” Het is vooral de opvallende bril van Frans die in het oog springt. “De dames zien dat wel graag, een vent die een beetje onnozel kan doen maar die er ook stoer uitziet. Wie weet ga ik hier nog prijs hebben.”

Oud maar niet versleten

Ook André en Erna zijn telkens van de partij. “Als we hier komen zingen, dan denken we vaak terug aan vroeger”, klinkt het gemotiveerd bij de 88-jarige Erna. “Andre en ik hebben heel ons leven keihard gewerkt maar we hebben ook keihard gefeest. Er waren momenten dat we de vrijdagavond vertrokken en pas de maandagmorgen terug naar huis keerden meneer! Aan onze ouderdom gaan we zo lang niet meer op stap, maar niemand gaat het ons verbieden ons te amuseren.” .

Frans is nog steeds rock & roll.
Frans is nog steeds rock & roll.© CLL

André pikt gretig in op het verhaal. “Toen ik nog soldaat was, was ik een serieuze kadee”. Hoewel het lichaam van de 90-er over een ruime ervaring beschikt, is de geest nog even speels en rebels als die van een 18-jarige zo blijkt. “Ik stond zo eens naast Edith Piaf, nog van voor ze super beroemd is geworden en ik zag dat ze een fles cognac in haar zak had zitten. Ik zei nog van ‘je gaat echt keer moeten stoppen met drinken’ en zij reageerde gewoon van ‘als ik niet zat ben, dan kan ik niet zingen’. Dat waren nog eens tijden meneer, die jong gasten doen allemaal zo zot niet meer. Ze zijn eigenlijk allemaal een beetje braaf geworden.

(CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.