WZC De Zonnewende herdenkt overleden medewerkers met bronzen beeld

We zien v.l.n.r.: bewoonsters Lydia Vervelghe en Andrea Dobbels, Mia Vervaeck, Mieke Van Acker en Filip Santens. (foto Luc)
We zien v.l.n.r.: bewoonsters Lydia Vervelghe en Andrea Dobbels, Mia Vervaeck, Mieke Van Acker en Filip Santens. (foto Luc)
Redactie KW

Op maandag 1 maart werd in de tuin van WZC De Zonnewende in Meulebeke een bronzen beeld onthuld ter nagedachtenis aan de overleden medewerkers van de woon- en zorgcentra Sint-Vincentius en Ter Deeve. Het herdenkingsmonument is van de hand van Filip Santens.

Enkele bewoners en medewerkers van WZC De Zonnewende werden samen met kunstenaar Filip Santens coronaproof verwelkomd door directeur Mieke Van Acker. Vervolgens sprak Bernard Vanden Avenne, lid van het directiecomité GVO, in een opgenomen boodschap over de zin en betekenis van kunst in een woonzorgcentrum. “Het beeld ‘Afscheid – de stap naar het (on)gekende’ stemt de bewonderaar tot nadenken. Kunst heeft een helende werking. Het houdt de gedachte levendig dat we de voorbije jaren vier trouwe medewerkers verloren hebben: Marleen, Wim, Veronique en Tessy. De kunstenaar heeft duidelijk het afscheid in beeld gebracht. Het beeld is een respectvolle herinnering aan zij die er niet meer zijn.”

Daarna volgde nog een filmpje waarin Wim Vancoillie, echtgenoot van de verongelukte Veronique, kunstenaar Filip Santens interviewde bij het kunstwerk. Filip: “Mijn werk bestaat uit twee grote cirkels die het leven, of de dood, omarmen. Verder zien we drie figuren: één figuur verlaat zijn geliefden, de andere twee figuren nemen afscheid. De figuren staan op een oneffen plaat, zinnebeeldend dat niet alles rimpelloos verloopt in het leven. Op die plaat heb ik eveneens een uurwerk aangebracht, want niemand weet het exacte uur van afscheid.”

Mia Vervaeck, verantwoordelijke zingeving en levensvragen in De Zonnewende neemt tot slot het woord: “Kunst in de tuin biedt tijdens een wandeling onverwacht mooie momenten voor iedereen, ook en in het bijzonder voor onze bewoners met dementie. Het opent mogelijkheden tot gesprek en oproepen van gevoelens. Naast onze stille tuin, aangelegd voor onze overleden bewoners, is dit een waardevolle en zinvolle aanvulling.” (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.