Wzc Cassiers opent dagopvang De Link voor mensen met dementie

Woonzorgcentrum Cassiers in Houthulst organiseert als enige in de streek een dagopvang exclusief voor mensen met dementie. “We willen niet alleen de bezoekers een gezellige dag aanbieden, maar ook de mantelzorgers even op adem laten komen”, vertelt Isabel Vanhove.

We zien het personeel samen met een bezoeker iets lekkers bereiden. We herkennen v.l.n.r. Isabel Dewilde, Jeanne Van Roose, Isabel Vanhove en Jolien Crombez. (foto ACK)©type=
We zien het personeel samen met een bezoeker iets lekkers bereiden. We herkennen v.l.n.r. Isabel Dewilde, Jeanne Van Roose, Isabel Vanhove en Jolien Crombez. (foto ACK)©type=”Seq” annie callewaert

“De Link is een afzonderlijke afdeling van woonzorgcentrum Cassiers, met een aparte ingang en enkel voor dagopvang”, vertelt dagopvangcoördinator Isabel Vanhove. “We ondervonden dat de huidige coronacrisis ook voor positieve wendingen kan zorgen. Zo merkten we in ons dagcentrum De Corver dat mensen met dementie toch nog iets te veel prikkels kregen en ook de anderen die er kwamen zich niet volledig vrij voelden. Dus besloten we om een afzonderlijke dagopvang te starten waar enkel mensen met dementie kunnen komen.”

Op adem komen

Een dergelijke opvang in een landelijke streek is zeer uitzonderlijk. “Als centrum voor dagverzorging is voor ons een belangrijke taak weggelegd om niet alleen de bezoekers een gezellige dag aan te bieden, maar ook om de mantelzorger even op adem te laten komen. Zo krijgt de mantelzorger een beetje me-time terwijl de bezoeker bij ons in alle veiligheid van een fijne dag geniet. Met het creëren van De Link zijn wij in ons opzet geslaagd. De bezoekers die naar De Link komen, zijn mensen met een dementieproblematiek die een sterke nood hebben aan bewegingsvrijheid en lichamelijk contact. De woonruimte is ruim, waardoor de bezoekers kunnen wandelen zonder het gevaar te lopen om te vallen of ergens te haperen. Er is ook heel veel licht. We hebben ons eigen afgesloten terras waar de bezoekers van het mooie weer kunnen genieten. We organiseren met de bezoekers activiteiten aangepast aan hun niveau.”

De werking gebeurt volgens de coronaregels. “Alles wordt grondig ontsmet en ook het personeel zorgt voor een goede opvolging van de maatregelen. Deze opvang blijft ook na de coronatijd”, vervolgt Isabel Vanhove. “Door deze aparte opvang merken we dat de bezoekers van De Link veel rustiger zijn. Ze krijgen minder prikkels dan voordien in De Corver, maar ook voor de bezoekers van De Corver is het rustiger geworden.”

Mooi kerstcadeau

De Link is open op dinsdag en donderdag van 9.45 tot 16.15 uur en biedt plaats aan een zevental bezoekers. “In het centrum voor dagverzorging, zowel in De Link als in De Corver, zijn nog plaatsen vrij. Onze werking is volledig aangepast aan de maatregelen. Wij zijn een belangrijke factor in het wegnemen van de eenzaamheid bij onze ouderen. Een echte aanrader dus en misschien wel het mooiste kerstcadeau dat je jouw moeder of vader kan geven. Wat opvalt, is dat we een enorme dankbaarheid krijgen van de familie. Familieleden getuigden al vaker hoe cruciaal deze opvang voor hen is om de zorg te kunnen dragen. Mensen van Houthulst en deelgemeenten worden met de bus opgehaald, mensen van buiten de regio vragen we om zelf vervoer te voorzien. Voor onze bezoekers is het sociaal contact heel belangrijk en de verschillende activiteiten die de dagelijkse sleur doorbreken helpen hen de dag op een leuke manier te passeren.” (Annie Callewaert)

Wie vragen heeft, kan terecht bij Isabel Vanhove op 051 70 81 90 of isabel.vanhove@wzccassiers.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.