WUKISDA? (7) : Daddis… een sleeplog

Elke week plukken we een voorwerp uit de collectie van een West-Vlaams museum.

Deze week waren er heel wat mensen die vrij snel wisten wat we zochten. Verschillende reacties hadden het over een soort ‘snelheidsmeter die men achter een boot hangt’, al dacht één iemand ook dat er eerder diepte mee gemeten werd.

Sleep- of patentlog

Op zich lijkt het gewoon een hoopje touw met wat attributen bij. Maar dit is een sleep- of patentlog, dat als navigatie-instrument werd gebruikt door vissers en schippers. Dit voorwerp is te zien in het heemkundig museum Sincfala in Knokke-Heist. “Het is een instrument waarmee de afgelegde weg en de snelheid of de vaart van een schip door het water kan worden gemeten”, vertelt Bernard Verhaeghe, administratief medewerker in het museum. “Het aantal omwentelingen van de logvin wordt via de loglijn en vliegwiel overgebracht op het logklokje. Daarvan kan het aantal afgelegde mijlen worden afgelezen. Het vliegwiel verzekert tot slot een regelmatige draaiing van de loglijn.”

Sincfala

Deze log is te zien in het heemkundig museum Sincfala in Knokke-Heist. “De log ligt in een glazen kast van het oude klaslokaal van het museum. In het museum hebben we trouwens een bijzonder grote collectie van foto’s, affiches en voorwerpen”, besluit Bernard Verhaeghe. Iedereen die meer wil ontdekken over de zee, het vissersleven en de Zwinstreek is welkom in de Pannenstraat 140 in Knokke-Heist. Het heemkundig museum Sincfala is elke dag open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17.30 uur.

(DFM)

>> Voor meer info over het museum kunt u terecht op http://www.sincfala.be, door te bellen naar 050 53 07 30 of via een mailtje naar sincfala@knokke-heist.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.