WUKISDA? (11) – Daddis… een mondharp

Redactie KW

Elke week plukken we een voorwerp uit de collectie van een West-Vlaams museum.

Het voorwerp van deze week lijkt op een gigantisch pincet in een vreemde vorm, maar het blijkt een muziekinstrument te zijn. “De mondharp is een klein tokkelinstrument”, vertelt Femke Migneau van het Folk Experience Centrum. “De klank wordt gevormd door te tokkelen op een dunne lamel (metalen plaatje, red.). Een mondharp is meestal gemaakt van metaal, maar af en toe komen er ook voor die van bamboe gemaakt zijn. De mondharp was erg populair onder kinderen, maar er waren ook volwassenen die het instrument hun hele leven lang bleven bespelen.”

16e eeuwse mondharp

De mondharp die in het Folk Experience Centrum ligt, dateert vermoedelijk uit de 16e eeuw. “Dit instrument zou één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld zijn”, gaat Femke Migneau verder. “Zo is er al op een Chinese tekening uit de vierde eeuw iemand te zien die een mondharp bespeelt. Het instrument komt oorspronkelijk uit Azië en werd er gebruikt in verschillende etnische groepen. Het instrument is in vele verschillende culturen gekend én kreeg telkens ook andere namen mee.”

Black Sabbath, The Peppers en The Who

De mondharp wordt nu nog altijd gebruikt in muziek. “Vooral in wereldmuziek krijg je de mondharp te horen, maar ook in andere bekende nummers zoals ‘Join Together’ van The Who, ‘Sleeping Village’ van Black Sabbath en ‘Give it Away’ van de Red Hot Chili Peppers”, besluit Femke Migneau.

Folk Experience Centrum

De mondharp is te zien in het Folk Experience Centrum in de Dikkebusstraat 234 in Dranouter. Het Folk Experience Museum is een modern interactief museum waarin je alles te weten komt over folk en volksmuziek. Je leert alles over de geschiedenis, de instrumenten, de liederen en de liedboeken, de dansen, de muzikanten en de festivals. Het museum is op weekdagen open van 10 tot 18 uur en in het weekend van 11 tot 18 uur. Op maandag en dinsdag is het Folk Experience Centrum gesloten.

(DFM)

>> Meer info over het museum en zijn ticketprijzen vind je via http://folkexperience.muziekcentrumdranouter.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.