WUK NIEUWS? (9) : Aagje Vanwalleghem is goed van start gegaan als coach in de topsportschool en geniet van dochter Noa

© Luc Demiddele
Redactie KW

Elke donderdag bellen we een bekende West-Vlaming op die op dat moment in geen enkele krant staat en niet op televisie te zien is. Eén vraag : wuk nieuws?

Bijna exact twee jaar geleden, op 28 maart 2012, kondigde de West-Vlaamse turnkampioene Aagje Vanwalleghem aan dat ze zou stoppen met turnen. In de jaren die volgden nam ze onder andere deel aan Expeditie Robinson. Sinds januari van dit jaar zet ze haar schouders onder een nieuwe uitdaging, van die als coach bij de topsportschool in Gent. Een comeback, weliswaar op educatief niveau, van iemand waar veel jonge turnertjes naar opkijken.

“Op dit moment gaat het schitterend met mij. Ik heb nu, na drie maanden, goed mijn draai gevonden in de nieuwe job, en dat schept op een zekere manier rust. Het leukste aan coach zijn is dat je nog elke dag bijleert, ook al heb je als topsporter bergen meer ervaring dan die enthousiaste jongelingen op de mat. Je moet opnieuw leren stappen in plaats van lopen en dat werkt echt zeer verhelderend. Alleen zo kan je hen alles in de juiste volgorde aanleren. Maar naast de sport zelf, naast het opbouwen en praktiseren van de oefeningen, leer ik vooral bij op pedagogisch niveau. Dat is dan ook nieuw voor mij. Wat op dit moment in mijn leven voor mij bijvoorbeeld een akkefietje lijkt, kan voor die kinderen echt een heel groot probleem zijn. Ik heb ondertussen geleerd om daar bij stil te staan, en vaak in gedachten ook te bevestigen van ‘als kind dacht ik eigenlijk ook zo’. Met zo’n instelling ontvang je veel dankbaarheid van je pupillen.”

“Ondertussen zitten de Vlaamse en Provinciale kampioenschappen erop. Dat was een bijzondere, maar ook echt nostalgische ervaring. Ik kijk ook wel uit naar volgend schooljaar om mijn leerlingen daar van bij het begin op voor te bereiden. Nu ben ik coach geworden midden in het schooljaar.”

Diploma halen

“Als je een coach wordt aan de topsportschool, dan wordt ergens ook wel van je verwacht dat je een diploma behaalt aan de Vlaamse Trainersschool. Ik moet een trainer A-diploma halen, wat het hoogste staat. Wie een job vervult als instructeur of les geeft in een recreatieve club, moet dan weer een ander diploma op een ander niveau behalen. Dat is wel belangrijk voor mijn school voor subsidies en dergelijke. Dat is dus mijn doel voor 2014.”

Noa

Niet alleen nam Aagjes leven op professioneel vlak een heuse wending. Vorig jaar in augustus kregen zij en haar vriend Denis Goossens een prachtige dochter, Noa. “Noa is ondertussen 8 maanden oud en wat ben ik blij dat ze de afgelopen nachten twee keer heeft doorgeslapen. Al durf ik dat niet te luid zeggen. (lacht) Onze meid eet graag en veel, maar in kleine beetjes. Daarom knaagt haar maagje wel zeer frequent ‘s nachts. Dat vergt wel wat energie van je als ouder. Maar ik moet er ook bij zeggen dat ik een fantastische man heb die ontzettend goed voor haar zorgt. Als ik alles zo overschouw ben ik eigenlijk echt gelukkig op dit moment.”

(CTM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.