Wuk Nieuws (18) Dirk van Vooren gaat dit najaar in Nederland toeren met ‘Taxi Taxi’

Elke donderdag bellen we een bekende West-Vlaming op die op dat moment niet in de krant staat en niet op televisie te zien is. Eén vraag: wuk nieuws?

© Charlotte Therssen

De Brugse comedian Dirk van Vooren heeft net enkele weken geleden het theaterseizoen van zijn eigen opgerichte compagnie -‘de komedie compagnie’ uit Antwerpen- afgerond. Maar dat wil zeker niet zeggen dat er ruimte en tijd is om op de lauweren te rusten. De shows die gepland zijn in het najaar dringen zich aan hem op.

“Persoonlijk heb ik niet veel optredens in het verschiet, maar de agenda zit vol met allerlei voorbereidingen. Voor de shows in het najaar zijn de castings, net zoals de bijhorende fotoshoots, net achter de rug. Met eentje daarvan gaan we over de grenzen naar Nederland, en dat is toch wel heel een uniek voor een Vlaamse blijspelgroep”, steekt hij enthousiast van wal.

Taxi Taxi

“Dat we in Nederland toeren bezorgt me toch wel de nodige gezonde stress en adrenaline. De Nederlandse markt is bijzonder groot, dus dit is een grote kans. We zullen er het stuk ‘Taxi Taxi’ brengen, en er zullen ook Nederlandse acteurs mee op scène staan. Dat laat ons ook de mogelijkheid om extra creatief om te springen met het scenario”, zegt de regisseur. “Het verhaal gaat over een taxichauffeur, die getrouwd is met twee vrouwen, wat uiteraard zorgt voor allerlei hilarische situaties. Wij hebben de chauffeur nu een Nederlandse nationaliteit gegeven en laten die getrouwd zijn met een Hollandse en een Vlaamse dame, met de nodige taal grapjes uiteraard. Dat is prettig voor het publiek. Toch proberen we de taal zo verstaanbaar mogelijk te houden. Noem het verkavelingsvlaams, zoals uit de serie F.C De Kampioenen.” De repetities van Taxi Taxi worden in augustus gepland en de tour gaat op 4 oktober in Nederland in première.

Boeing Boeing

“Terwijl ik in Nederland zit, werkt de rest van mijn compagnie -met onder andere Carry Goossens- aan het toneelstuk ‘Boeing Boeing’. Het is best wel spijtig dat ik de voorbereidingen op die manier niet op de voet kan volgen, maar ik heb er alle vertrouwen in”, zegt hij. “De première is gepland in Zaal Elckerlyc op 12 oktober.”

Van deze zaal Elckerlyc is Dirk momenteel zeg maar de ‘toneeldirecteur’. Zijn compagnie is namelijk de nieuwe exploitant van de zaal sinds begin december 2013. “We traden er altijd al op met onze stukken, en nu is het dus mijn taak om het theater zo draaiend mogelijk te houden. Net omdat ik nu de motor ben van de organisatie krijg ik ook een pak administratieve zaken in de schoot geworpen, maar dat doe ik graag hoor. Dus ook dat claimt zijn plaats in mijn agenda. We zullen dit najaar ook andere gezelschappen uitnodigen in onze zaal, en ook ik sta in voor die contacten.”

Zomer

Aan het begin van de zomer kan Dirk dus nog heel even uitblazen. “Dan plannen we met het gezin ongetwijfeld nog een tripje naar Blankenberge, waar we een vakantie-appartement hebben. Onze kleinste is nu 1 jaar en zit in een prachtige ontdekkende fase. Ik kan niet wachten om haar mee te nemen naar de zee. De oudste is vier, dus we zullen heel wat plezier hebben. Ook in Brugge, waar mijn ouders momenteel nog wonen, kom ik nog regelmatig”, zegt Dirk. “In mijn hart blijf ik een West-Vlaming.”

www.komediecompagnie.be

www.elckerlyc.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.