WTC Wiel in Wiel schenkt 3.000 euro aan Sociaal Huis in Vichte

Wielertoeristenclub Wiel in Wiel overhandigde een cheque van 3.000 euro aan het Sociaal Huis in Vichte. Dat geld werd gebruikt om speelgoed aan te kopen voor het sinterklaasfeest voor kinderen in armoede.

Speelgoedauto’s, voetballen en poppen, dit speelgoed werd gekocht met de cheque van WTC Wiel-in-Wiel uit Vichte. Op de foto: schepen Willy Demeulemeester, schepen Rik Colman, Sonja Nuyttens, voorzitter Philippe Degroote, schepen Koen Tack, Anja Desmet, Jan Moenens, Frans Soete, Pols Deschepper, schepen Yolanta Kokoszko, Jean-Marie Verhoest, Claude Huyzentruyt en Philip Heytens. © XC

Het is niet de eerste keer dat wielertoeristenclub Wiel in Wiel geld inzamelt voor een goed doel. Ze deden dat ook al voor kinderen met een handicap.

“Dit maakt deel uit van ons sociale missie. We voelen wel dat het nodig is, want armoede bestaat nog steeds maar is niet gezien. Het moet gezegd, wielrennen draait vaak rond geld. Maar wij willen tonen dat het niet alleen over geld hoeft te gaan”, vertelt voorzitter Philippe Degroote (49) uit Vichte.

Armoedebestrijding

Met de 3.000 euro werd door het Sociaal Huis speelgoed aangekocht. Dat speelgoed kan door ouders in armoede gebruikt worden om aan hun kinderen te geven op 6 december. Op de tafel in het Sociaal Huis staan een heuse Lego politiekazerne, een kookset en radiogestuurde autootjes.

“Het is een onderdeel van een groot armoedebestrijdingsplan“, legt schepen van Sociale Zaken, Yolanta Kokoszko uit. “We willen heel sterk inzetten op armoedebestrijding. In december moet ons armoedebestrijdingsplan helemaal af zijn. Zo kunnen we actiepunten opstellen voor de volgende legislatuur. Kinderarmoede is daar uiteraard een onderdeel van”, vertelt de schepen.

Ondertussen heeft de sociale dienst ook een maatschappelijk werker die optreedt als brugfiguur in scholen. Omdat de drempel nog steeds te groot is, reikt de gemeente nu zelf de hand door op scholen langs te gaan. Femke Vaneeckhout begeleidt de ouders en kinderen die reeds bij het Sociaal Huis hebben aangeklopt.

“Ik begeleid gezinnen die bij mij aangemeld zijn. Ik doe dan huisbezoeken en probeer ouders waar nodig te helpen, op die manier dat ze zelfstandig verder kunnen. Zo is er soms een taalbarrière bij oudercontacten of brieven van de school.”

“Ik help hen dan en probeer de ouders in contact te brengen met de juiste instanties zodat ze de volgende keer zelf verder kunnen”, legt Femke Vaneeckhout uit.

Sinterklaasfeest

Zaterdag 24 november was er een sinterklaasfeest voor de kinderen. Ook de vriendin van voorzitter Philippe Degroote kwam helpen. “Ze heeft meegeholpen met het opdienen en met de kinderen spelen. Ze hoorde toen heel wat verhalen en besefte op dat moment dat sommige kinderen ook een rugzakje mee hebben. Ze was wel wat aangedaan, dat er achter elke glimlach soms verdriet schuilt”, vertelt Philippe. (XC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.