WTC Ontspanning Verenigt klaar voor rit van 300 kilometer: “We fietsen met twintigde hele provinciegrens af”

De deelnemers aan de ultraritten tellen af naar zaterdag 26 juni.© gf
De deelnemers aan de ultraritten tellen af naar zaterdag 26 juni.© gf
Redactie KW

Ondanks de stilliggende clubwerking hebben tientallen leden van WTC Ontspanning Verenigt uit Oeselgem de voorbije weken en maanden niet stilgezeten. En maar goed ook, want de wielertoeristenclub viert de bevrijding zaterdag met een ultralange rit over 300 kilometer.

Het idee kreeg vorm binnen een bestuurswerkgroep bestaande uit Geert Carton, Heinz De Caluwé, Sonja Naessens en Franky Maes. “Nadat we ons 50ste bestaansjaar in 2020 schitterend waren begonnen met een souper in februari en een gezamenlijk ontbijt naar aanleiding van de eerste rit begin maart, viel alles daarna noodgedwongen stil. En voor veel langere tijd dan verwacht”, zegt Heinz. “Zo viel onder meer onze fietsreis naar Mallorca in het water.”

Drie ritten online

Verenigingen lagen maandenlang stil, perspectief bleef uit. “We zetten elke week drie ritten online, op maat van onze drie fietsgroepen Supers, Diesels en LPG’s”, aldus Geert Carton. “Om de moed erin te houden bij de leden tijdens de soms eenzame trainingstochtjes, werd het idee geopperd om iets speciaals in het vooruitzicht te stellen. Heinz had gelezen over een fietschallenge van 300 kilometer in één dag in Nederland, en in een zotte bui vroegen we ons af of we zoiets ook niet op poten konden zetten.”

“Ik merkte meteen op dat zo’n stunt niet voor iedereen van onze 116 leden was weggelegd”, zegt Sonja Naessen. “Op die manier kwamen we uit bij een tweede rit van 200 kilometer, zodat iedereen de keuze heeft.”

Uiteindelijk nemen op zaterdag 26 juni om 5 uur twintig leden de start van de 300 kilometer, en vijftien beginnen een uurtje later aan de tocht over 200 kilometer. “We fietsen de hele provinciegrens af, maar in tegenstelling tot een eerder voornemen, rijden we het kusttraject niet pal aan zee, omdat we daar te veel gehinderd zouden worden door de toeristen”, zegt Franky Maes. De deelnemers aan de kortere rit rijden meteen van Oeselgem richting Nieuwpoort en werken dan het tweede deel van de onderneming met hun dappere collega’s af.

Luxeknechten

De logistieke voorbereiding is volgens Geert Carton enorm. “Om het allemaal coronaveilig te houden, bezorgen luxeknechten iedereen bij de bevoorradingen om de vijftig kilometer zijn of haar eigen etenszakje met apart verpakte producten.” ‘s Middags worden de koolhydraten in Bredene aangevuld met een spaghetti, ‘s avonds wacht in het Leie-heem duivelsgebraad en allicht ook het nodige gerstenat om van alle inspanningen te bekomen. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier