Wouter Spaens uit Roeselare zorgt in barre coronatijden voor een positieve noot

Wouter Spaens: "Ik vind het fijn om het verplegend personeel zo te kunnen steunen." © Stefaan Beel
Redactie KW

De Roeselaarse gitarist Wouter Spaens (42) heeft met zijn IDIOTS een nieuwe tweeledige plaat uit waarvan het eerste deel nu al online staat. Muziek blijft voor hem een uitlaatklep waarmee hij mensen met veel passie weet te raken. Ook de zorgverleners, voor wie hij iedere avond een nummer speelt.

Deze papa van Felix, Rosalie en Baziel, die getrouwd is met Sofie De Poorter, was al van jongs af door de muziekmicrobe gebeten. “Bij ons thuis stond er een gitaar en een piano in de huiskamer”, vertelt Wouter. “Vooral mijn vader had dat puur muzikale in zich. Hij was geen klassiek geschoolde muzikant maar speelde vanuit de buik. Als hij op de radio een liedje van The Beatles hoorde, zette hij zich aan de piano en speelde de melodie perfect na. Zelf heb ik wel de muziekacademie doorlopen. Mijn basisinstrument is piano. Op een bepaald moment was ik dat klassieke repertoire behoorlijk beu en ging op zoek naar een grotere uitdaging. Technisch was ik misschien een betere pianist dan hem maar hij speelde spontaan pop, blues of rock. Daar keek ik enorm naar op. Uiteindelijk heb ik mezelf gitaar leren spelen. Puur op het gehoor, hits of zalige riffs na proberen te spelen. De ideale leerschool.”

Keuzes maken

“Mijn allereerste eigen bandje heette Inner Logic. Elke zondagnamiddag jamde ik samen met mijn neef en een vriend op de zolder van onze drummer letterlijk de pannen van het dak. We hadden maar één versterker en moesten afwisselend inpluggen om onze gitaar door die box te jagen. Een boeiende periode.” Naast IDIOTS speelt Wouter momenteel ook nog bij twee andere bands. “Daar kruipt natuurlijk geweldig veel tijd in. Wil je dan nog wat quality time met je gezin, dan blijft er niet zoveel ruimte meer voor andere hobby’s. Als ik mijn zoon zie vertrekken met zijn koersfiets, bekruipt mij vaak dat gevoel om het ook eens te wagen maar… keuzes maken blijft nu eenmaal lastig. Tijdens de week probeer ik mijn repetities te beperken.” Wouter geeft al ruim vijftien jaar les in SBS De Vlieger.

IDIOTS 2.0

De punk- en rockband IDIOTS, die tegenwoordig zonder uitroepteken de podia afschuimt, werd opgericht in 2012 en bestaat naast Wouter, uit Bevergem-acteur en zanger Luc Dufourmont, bassist Dick Descamps en de Nederlandse drummer Minco De Bruin. “Ons nieuwe album brengen we in twee delen uit. Het eerste deel ‘Spring’ is nu al online te beluisteren en in het najaar volgt ‘Fall’. Muzikaal klinkt het helemaal anders dan ons eerder werk”, zegt Wouter.

“Er wordt niets meer geboekt terwijl we nu normaal ons zomerprogramma vastleggen”

“De opnames zijn wat her en der gebeurd. De instrumenten zijn in Brugge opgenomen, de stemmen in Kortrijk en de mix kwam op vier/vijf verschillende plaatsen tot stand. Onze nieuwe drummer heeft zijn eigen sound aan onze muziek toegevoegd. De frisse vibe van Minco voelt alsof we onszelf opnieuw hebben uitgevonden. We hadden audities gehouden en waren op zoek naar iemand waarmee het ook naast de muziek moest klikken. Minco sprong er zowel technisch als muzikaal helemaal bovenuit. Hij is van alle markten thuis en dat hoor je op onze plaat. De sfeer zit anders en technisch zijn we zelf ook geëvolueerd.”

“In het najaar hopen we ‘Fall’ in de ether te gooien. Momenteel zijn alle optredens stopgezet. Er wordt ook niets meer geboekt terwijl we in deze periode normaal ons zomerprogramma vastleggen. Achteraf bekeken is het misschien een voordeel dat we onze plaat hebben gesplitst. De release zou een grote flop geweest zijn. We kunnen ons nu focussen op deel twee.”

Wouter samen met zoon Baziel, elke avond steken ze de zorgverleners een hart onder de riem. (foto SB)
Wouter samen met zoon Baziel, elke avond steken ze de zorgverleners een hart onder de riem. (foto SB)© Stefaan Beel

Het nieuwe album is vreemd genoeg nergens te koop. “We hadden onszelf afgevraagd waar we met deze plaat naartoe wilden. Tegenwoordig kopen nog weinig mensen cd’s en wie luistert er nog naar een volledig album? Je hebt die plaat natuurlijk wel nodig om aan optredens te geraken of promotie te kunnen voeren. Met ons management en onze boeker spraken we af om onze muziek gratis online te gooien. Als beide platen uitgebracht zijn, zullen we een beperkte oplage op vinyl persen en die tijdens optredens aan de man brengen. Het is soms wat dubbel. Tegenwoordig pikken ze één nummer uit je album en zetten dat in hun playlist. Bepaalde mensen willen wel nog iets tastbaars in handen hebben. Het is de eerste keer dat we het op deze manier doen.” Grote toekomstdromen heeft deze passionele muzikant niet echt. “Daarvoor ben ik van nature te nuchter. Ik ervaar het altijd als een eer als ik ergens mag optreden. We zien wel wat er nog op ons afkomt.”

Muziek verbindt

Om de vele zorgkundigen en het medisch personeel van AZ Delta een muzikaal hart onder de riem te steken, speelt Wouter Spaens, net als op vele andere plekken in Vlaanderen, elke avond in zijn straat een deuntje. “Al een tijdje komen veel mensen ‘s avonds buiten om te applaudisseren voor de ziekenhuismedewerkers”, zegt Wouter.

“Ik ben geboren met een bepaald talent, dus vroeg ik me af of ik misschien op die manier mijn steentje kon bijdragen. “Vorige week had ik mijn versterker – met de volumeknop op tien – buitengezet en daarna mijn versie van ‘Here comes the sun’ van ‘The Beatles’ gespeeld. Dat gaf een heel toffe sfeer. Het ziekenhuis bevindt zich vlak voor mijn deur. Door de natuurlijke galm in de straat, klinkt het daar onwaarschijnlijk mooi. Veel straatbewoners komen elke avond luisteren en worden er spontaan stil van. Je ervaart het helemaal anders dan in een concertzaal of op een festivalterrein. Ik had dit helemaal niet verwacht. Het verplegend personeel komt af en toe aan het raam staan, ze kijken naar beneden en dan zwaaien ze even. Dat voelt onwezenlijk aan, moeilijk te beschrijven. Je krijgt het daar als mens zo warm van. We zijn van plan om dit nu gewoon elke avond te blijven doen. Af en toe speelt mijn zoon Baziel ook mee. Hij is net als ik helemaal zot van muziek. Hij speelt drums en doet als percussionist zijn ding. Voor ons houdt dit helemaal niks in maar we hebben het gevoel dat we die hulpverleners, die elke dag in de frontlinie staan en mensenlevens redden, op onze manier, enorm steunen.” (KK)

Beluister deel één op Spotify ‘IDIOTS chapter 1 Spring’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier