Wouter De Vriendt wil graag eerste minister Charles Michel interpelleren. "Nu is er nog controle en overzicht, maar bij een ontruiming zal iedereen uitzwermen, ook de kinderen", aldus De Vriendt. Bij de ontruiming van het zuidelijke deel, begin 2016, raakten maar liefst 122 kinderen vermist. "België moet bij een ontruiming klaarstaan met humanitaire bijstand en de mensen die asiel willen aanvragen, begeleiden naar een correcte asielprocedure als Frankrijk dat nalaat." Devriendt hoopt dat Michel zijn Franse collega's hierover aanspreekt.

Uit gesprekken met enkele vluchtelingen blijkt dat velen zich niet kunnen registreren als asielzoeker, ook al wensen ze dat. "De houding van Frankrijk is onmenselijk en als Europese lidstaat is dit beschamend. Er is geen opvang, geen eten... Een ontruiming zonder alternatief en waardige opvang kan niet, anders dreigt een humanitaire catastrofe", aldus Devriendt.

Er bestaat op dit moment nog onduidelijkheid over het precieze tijdstip van de ontruiming. Het is ook niet geweten waar de vluchtelingen zullen ondergebracht worden. De Vriendt was danig onder de indruk en nam ruim de tijd om met vluchtelingen en vrijwilligers te spreken.

(Belga - Foto's Facebook/vzw Humain)