Wouter bouwt grote zandbak op Martkplein: “Je kan niet blijven klussen in je eigen woning”

Wouter Verbeke in de pop-up zandspeeltuin die hij ontwerpte in opdracht van de jeugddienst. © BRU
Redactie KW

Wouter Verbeke is in het dagelijkse leven freelance lichttechnicus in de evenementensector. Door de coronacrisis zit Wouter echter reeds maanden werkloos thuis. Na vraag van de jeugddienst ontwiep hij een pop-up zandspeelruimte die momenteel te bewonderen is op het voorplein van het gemeentehuis.

Door Nico Speleers

In normale omstandigheden heeft Kuurnenaar Wouter Verbeke, die gehuwd is met Evy Duyvejonck, een goedgevuld orderboek als freelance lichttechnicus. Jaarlijks doen diverse festivals, artiesten en andere evenementen beroep op hem om hun lichtproductie in goede banen te leiden. “Sinds de maart zit ik werkloos thuis”, vertelt Wouter die al 22 jaar in de evenementensector actief is. “Alle opdrachten die ingepland stonden in mijn orderboek zag ik een voor een gecanceld worden. Een echt vooruitzicht wanneer ik opnieuw aan de slag zal kunnen gaan, heb ik echter niet. Ik vrees er zelfs voor dat het nog wel eens tot na de zomer van volgend jaar zou kunnen duren, vooraleer grote evenementen opnieuw zullen mogen plaatsvinden.”

Bomen pastorie

“De eerste maand dat ik thuis was, voerde ik allerlei klusjes uit. Maar je kan niet blijven klussen in je woning, dus diende ik op zoek te gaan naar opdrachten. Toen ik te horen kreeg dat de jeugddienst op zoek was naar iemand die een pop-up zandspeelruimte wilde ontwerpen en vervolgens uitvoeren, was ik meteen gewonnen voor de opdracht. Ik kreeg echter slechts drie weken tijd om alles uit te voeren”, meldt Wouter, die al wat ervaring had door vroeger in zijn eigen tuin een boomhut te bouwen.

“Gezien de kostprijs van de pop-up zandspeelruimte niet meer dan 5.400 euro mocht bedragen, werkte ik onder meer met het hout van bomen die geveld werden in de voortuin van de pastoriewoning en in het Vlaspark. In de zandspeelruimte verwerkte ik onder meer een keukentje en een schattenzandput. Daarnaast is er ook een parcours in verwerkt om te ravotten. In de zandspeelruimte steken alvast vele uurtjes werk. Vooral het vele sculpteerwerk slokte vele uurtjes op, maar het resultaat mag er alvast zijn, als je het mij vraagt.”

22 ton zand

In de pop-up zandspeeltuin zit in totaal 22 ton zand verwerkt. Het gemeentebestuur besliste om de zandspeeltuin alvast tot na de Ezelsfeesten te laten staan. De pop-up speeltuin is qua veiligheid volledig gekeurd en sinds vorige vrijdag kunnen kinderen er terecht op het voorplein van het gemeentehuis. In de speeltuin zit een zintuigenhoek voor de kleuters, een hindernissenparcours voor de oudere kinderen, een schatkist en een keuken verwerkt. Meteen goed voor in totaal een twintigtal speelelementen. Naast kinderpret kunnen ook de ouders tijdens het wachten plezier beleven aan de QR-codes die in de omgeving van het pop- up speeldorp terug te vinden zijn. Deze vertellen stuk voor stuk een vijf minuten durend verhaal, geschreven door Wim Chielens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier