Wout van Aert pakt op modderparcours in Dendermonde zijn tweede zege

Wout van Aert heeft zondag de derde manche in de Wereldbeker op zijn naam gebracht, zijn tweede zege van het seizoen na Herentals. Hij overklaste de tegenstand in de modder en haalde het met bijna drie minuten voorsprong op Mathieu van der Poel.

Wout van Aert won op indrukwekkende wijze.© BELGA
Wout van Aert won op indrukwekkende wijze.© BELGA

Het parcours in Dendermonde was na de passage van de vrouwen herleid tot nog een grotere modderbrij. Stampen was de enige opdracht voor de renners in de weide en dat moest al meteen na het vertrek gebeuren. Zowel Wout van Aert, als Mathieu van der Poel kenden een goede start, maar ook Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Quinten Hermans waren bij de pinken.

De wereldkampioen nam het commando, Van Aert bleef na 3:20 even haperen in een bocht en zakte naar de negende positie. Zonder al te veel erg, de winnaar van Milaan-Sanremo schoof snel op en we kregen acht leiders na de eerste ronde. Pas toen de motor van Wout van Aert helemaal aansloeg werd het verschil gemaakt. Enkel de wereldkampioen kon hem volgen.

In geen tijd telde dit duo 16 tellen voorsprong op de rest van het pak. Ook de Nederlander had het niet onder de markt toen Van Aert helemaal op toerental kwam. Meter voor meter reed de kopman van Jumbo-Visma bij hem weg. Na de tweede ronde keek de wereldkampioen al tegen een achterstand van 25 seconden aan.

Geen strijd om de zege

Van der Poel had ook daarna geen antwoord in de benen, Van Aert liep steeds verder uit en telde één minuut bonus op de wereldkampioen na de vierde ronde. Met nog drie rondes voor de boeg volgde Aerts op 1:32 in de derde positie. Vanthourenhout was vierde op 1:50.

Een strijd om de zege was er niet, daarvoor ontwikkelde Van Aert te veel power in de modder en overklaste hij al de rest. Van der Poel zou vrede moeten nemen met een tweede plaats, Aerts schoof nog uit, kwam in de modder terecht en verspeelde ei zo na z’n derde stek aan Michael Vanthourenhout. Maar Aerts knokte terug en kwam zelfs nog dicht voor die tweede stek. Tom Pidcock gaf er intussen de brui aan, eerder was ook Lars van der Haar al uit de wedstrijd gestapt.

De zege voor Van Aert dus, die de slotronde indook met een geruststellende voorsprong van 2:11 op Mathieu van der Poel die nog diep moest gaan om Toon Aerts voor te blijven in de strijd om de tweede plaats. Van Aert zou het halen met 2:49 voorsprong op Van der Poel en is ook de nieuwe leider in het klassement van de Wereldbeker.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.