Wout (10) maakt poeperoentjes voor het Kinderkankerfonds

Wout Descheemaeker ondergaat op 19 december een zware operatie om een tumor weg te krijgen. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De tienjarige Wout Descheemaeker uit Blankenberge heeft botkanker en moet op 19 december een zware operatie ondergaan om een tumor weg te krijgen. Samen met zijn papa Neil knutselt hij in het ziekenhuis leuke, kleurrijke sleutelhangers in elkaar: ‘poeperoentjes’. Die verkopen ze voor het Kinderkankerfonds. “Dat fonds heeft al zoveel gedaan voor ons”, zegt papa Neil Descheemaeker.

Poeperoentjes. De kans dat je er nog nooit van gehoord heb, is groot. Het is dan ook een verzonnen woordje als naam voor de kleurrijke sleutelhangers die Wout Descheemaeker en zijn papa Neil maken. Daarmee verzetten ze hun gedachten want kleine Wout en zijn familie gaan door een bijzonder moeilijke periode. “In augustus merkten we dat Wout last had van zijn been. Hij begon ook te manken”, vertelt zijn papa Neil Descheemaeker. “Daar was ik toch niet helemaal gerust in en we zijn naar de dokter geweest. Die dacht dat het een probleem was met zijn heup… De pijn ging weg maar het manken bleef duren. Toen die pijn ook terug kwam, zijn we naar een pediater geweest. Daar bleek dat zijn been echt gezwollen stond. Vooral boven de knie. Het ging om een tumor, die hoger door liep en ongeveer een derde van het bovenbeen omvatte. Een osteosarcoom, een tumor die uitgaat van het bot.”

Stukje touw

Wout zal op 19 december een zware operatie ondergaan om de tumor weg te halen. Daarbij zal de knie en het bot in het bovenbeen vervangen worden door een prothese. Doordat het bot zo sterk is aangetast door de tumor, is er geen andere mogelijkheid. Intussen is hij ook al gestart met een zware chemokuur. “Per week krijgt Wout vier dagen chemo en dit in cycli van drie weken. Na drie weken chemo mag hij 14 dagen uitrusten”, verduidelijkt Neil. “Ik spendeer heel veel tijd bij Neil; hij kijkt dan wel wat televisie of speelt videogames maar voor mij is dat natuurlijk wat anders. Ik had toevallig een stukje stevig touw bij en begon daar wat mee te prutsen. En dat werd een sleutelhanger. Ook Wout vond het wel leuk om daarmee bezig te zijn. Hij legde de touwtjes klaar en stelde de kleurtjes samen en ik knobbelde ze in elkaar.”

“Omdat we op de afdeling in het ziekenhuis waar Wout verblijft, het UZ Gent, merkten dat het Kinderkankerfonds daar een goede werking heeft, besloot ik om de ‘Poeperoentjes’ te gaan verkopen ten voordele van dit fonds. We bieden de sleutelhangers, die we de naam Poeperoentjes gaven, aan via een Facebookpagina. Het begon met een 20-tal sleutelhangers maar het nam al snel een vlucht. Nu zitten we al al aan zo’n 300 sleutelhangers. Een sleutelhanger kost drie euro; wie er twee in ééns bestelt, betaalt vijf euro. Wout probeert zich sterk te houden. De diagnose botkanker hakt er bijzonder zwaar in. Hij is een sportieve jonge en voetbalt graag maar na de operatie, met de prothese zal dit heel moeilijk worden. We hopen dat alles goed verloopt… Hoe we op de naam ‘poeperoentje’ gekomen zijn…? (lacht). Mijn vriendin vroeg na een toiletbezoek aan Wout of hij zijn ‘poeperoentje’ wel goed had afgeveegd…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier