Woumenaars openen nieuwe kleuterschool in Burkina Faso

De leerkrachten en de bevolking zijn ontzettend trots op deze nieuwe kleuterschool. © Repro SD
Redactie KW

Onlangs trokken enkele mensen uit Diksmuide en omgeving richting Sabou in Burkina Faso om er de totaal nieuwe kleuterschool – in Diksmuide vervaardigd – officieel te openen.

De meegereisde mensen zijn Martine Coussement, Ann Defruyt, Johan Lannoye, Veerle Seys , Martine Vannieuwenhuyse en Chris Vandezande. Ze engageren zich al geruime tijd voor de vzw Sabou, die als doel heeft het dorp uit de uitzichtloze cirkel van armoede te helpen. De vzw werd opgericht door voormalig leerkracht van het Diksmuidse VTI Martine Coussement, die tijdens een rondreis van het dorpshoofd een stuk grond in Sabou aangeboden kreeg. Zes jaar geleden heeft de vzw er een kleuterschool opgericht.

Virtuele samenwerking

Ze trokken met een 30-tal andere Vlamingen naar Sabou om er de laatste hand te leggen en samen met de dorpsbewoners, leerkrachten, kinderen en ouders de kleuterschool officieel te openen. De basisschool van Woumen voerde enkele jaren geleden nog een virtuele samenwerking met de school, waarbij kinderen van de derde kleuterklas contact hadden met de Burkinese kleuters uit Sabou.

Grote zeecontainer

Het schooltje huisde achtereenvolgens onder enkele afdakjes en in twee leegstaande gebouwen. De kleuterschool van Sabou kon dit schooljaar starten in een nieuw gebouw. Er zijn 180 kleuters ingeschreven voor zes leerkrachten en een directie. Er werd ook gestart met een voor- en naschoolse kinderopvang.

Aan de bouw van deze school is er echter heel wat voorafgegaan. Noors architect Ralf Sixten bedacht de ronde vorm, verwijzend naar de bouwwijze van de plaatselijke hutten en tekende een unieke dakconstructie in de vorm van een gevouwen blad papier.

De ronde vorm verwijst naar de bouwwijze van de plaatselijke hutten

Na de proefmontage werd alles in een grote zeecontainer geplaatst en samen met heel wat hulpgoederen en materiaal voor de school verscheept naar Ivoorkust om dan verder over land naar Sabou, Burkina Faso te worden vervoerd.

In februari reisden enkele vrijwilligers naar Sabou om de school definitief te monteren. Men kon rekenen op veel hulp van plaatselijke mensen, zodat in een mum van tijd alles aan elkaar kon worden gemonteerd. Een plaatselijke aannemer werd aan het werk gezet voor de metselwerken, het vloeren, het sanitair.

Belgische ambassadeur

In juli werd dan onder leiding van vrijwilligers de verhuizing uit de oude school georganiseerd. De school werd aan de buitenzijde geschilderd in traditionele motieven. De binnenkoer en de klassen werden in warme kleuren gezet.

Tijdens de maand oktober heeft het plaatselijk schoolteam onder leiding van Martine Coussement voor heel wat genodigden de officiële opening georganiseerd. Naast de Belgische ambassadeur en veel plaatselijke notabelen waren er ook dertig West-Vlamingen aanwezig voor dit unieke spektakel. Het was een hele ervaring om dit feest samen met de plaatselijke mensen te kunnen meemaken.

Belgische vlaggen

De leerkrachten en de bevolking van Sabou zijn ontzettend trots op deze nieuwe kleuterschool. Dit project werd gerealiseerd door de organisatie vzw Sabou. Alles gebeurt op vrijwillige basis, maar kreeg financiële steun van de provincie West-Vlaanderen, van heel wat steden waaronder Diksmuide, vele acties van scholen en verenigingen en vele sponsors. Tijdens de reis werd het werken natuurlijk ook aan het aangename gekoppeld.

In het kleine dorpje Sabou waren de meegereisde deelnemers ook getuige van de aankomst van een rit van de Ronde van Burkina Faso. Met de Belgische vlaggen werd vurig gesupporterd voor de Belgische en zelfs West-Vlaamse deelnemers.

(SD/KLD)

Architect Ralf Sixten tekende een unieke dakconstructie in de vorm van een gevouwen blad papier.
Architect Ralf Sixten tekende een unieke dakconstructie in de vorm van een gevouwen blad papier.© Repro SD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier