Wordt watertoren ‘Groenendijk’ een uitkijkpunt?

© Cnockaert Architecture & Urbanism
© Cnockaert Architecture & Urbanism
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Wie via de Kinderlaan en de Nieuwpoortsteenweg Oostduinkerke binnenrijdt, kan niet naast de iconische watertoren ‘Groenendijk’ kijken die er al staat sinds 1969. Tot nu toe was de watertoren niet toegankelijk voor het publiek en enkel van veraf te beleven. Maar er ligt een projectvoorstel op tafel om dat te veranderen…

De toren kan echt wel beschouwd worden als een architecturaal icoon en is al decennia een bekend herkenningspunt in het landschap. De IWVA (Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht) en de gemeente Koksijde zetten een project op poten om van de watertoren een publiek toegankelijke uitkijktoren te maken.

In het kader van Horizon 2025 diende de IWVA een projectvoorstel in. Horizon 2025 staat voor een samenwerking tussen Provincie West-Vlaanderen en Westtoer die interessante uitkijkpunten promoot door nieuwe constructies te bouwen of door bestaande gebouwen met een uniek uitzicht toegankelijk te maken als uitkijkpunt voor het grote publiek. Deze watertoren zou omgedoopt worden in ‘Belevingstoren Groenendijk’.

Uitkijkplatformen

De watertoren wordt publiek toegankelijk gemaakt met behulp van een buitentrap met uitkijkplatformen. Deze buitentrap is een lichte structuur die als een waterstraal rondom de watertoren draait en op die manier de bestaande vorm versterkt. De platformen fungeren als rustpunten in de tocht naar boven of naar beneden en bieden een unieke kijk op de omgeving.

De blauwe kleur van de buitentrap refereert aan het water dat in de toren is opgeslagen, maar ook naar de binnenkant van de watertoren, waar de blauwe waterleidingen onmiddellijk in het oog springen. De lichte structuur die de buitentrap ondersteunt, verwijst opnieuw naar de waterleidingen aan de binnenzijde. De balustrades van de uitkijkplatformen worden bewust transparant gehouden om het uitzicht op de omgeving te maximaliseren. Op deze manier vermengen de platformen zich tevens mooi met de omgeving.

Educatieve functie

De uitkijkplatformen vervullen ook een educatieve functie. Aan de binnenzijde van de borstwering wordt de werking van de watertoren in meerdere talen uitgelegd. Daarnaast zal de binnenkant van de watertoren ook zichtbaar zijn vanaf de uitkijkplatformen door de bestaande raamopeningen. Via de lift aan de achterzijde van de watertoren kunnen bezoekers op bepaalde dagen naar de bovenste verdieping.

IWVA-directeur Johan Verbauwhede kijkt er alvast naar uit, hoewel alles nog in de conceptfase zit: “De watertoren is nog altijd operationeel, we vangen er nog altijd meer dan 1 miljoen liter water in op. Als we dit iconische herkenningspunt in deze regio toegankelijk kunnen maken voor het publiek is dit zeker een meerwaarde. Bezoekers zullen kunnen genieten van een spectaculair uitzicht op de duinen en de zee, maar ook van het mooie polderlandschap.”

Picknickzone

“We denken ook al een stap verder: misschien kunnen we op de gelijkvloerse verdieping een pop-uphoreca-etablissement inrichten. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat we de omgeving een stukje gezelliger maken met een picknickzone aan de ingang van het domein en dat we ruimte voorzien waar mensen hun fietsen kunnen stallen. Het kostenplaatje schatten we op ongeveer 1 miljoen euro, maar hopelijk krijgen we ook subsidies in het kader van Horizon 2025.”

Indien het project wordt goedgekeurd, dan is de opening van Belevingstoren Groenendijk, voorlopig en onder voorbehoud, voorzien voor de zomer van 2023.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier