Wordt nieuw Tielts skatepark naar vermoorde Leander Quintyn vernoemd? N-VA/Open VLD lanceert voorstel

Wijlen Leander Quintyn.© GF
Wijlen Leander Quintyn.© GF
Philippe Verhaest

Tijdens de gemeenteraad van komende donderdag zullen oppositiepartijen N-VA en Open VLD pleiten om het nieuwe skatepark in de stad om te dopen tot ‘t Leeuwenpark, een directe verwijzing naar Leander Quintyn. De betreurde Tieltenaar werd drie maanden geleden op straat vermoord. Jeugdschepen Pascale Baert is het voorstel genegen, maar wil liever opteren voor een breder symbool.

Wat er die bewuste zaterdagavond 6 maart in de Felix D’hoopstraat in het centrum van Tielt gebeurde, zindert nog altijd na in de Europastad . De 32 jaar oude Leander Quintyn werd op enkele tientallen meters van zijn woning met enkele messteken om het leven gebracht. Pas eind april werd duidelijk dat Jarod D. (19) achter de feiten zat, maar het gemis blijft groot.

Daarom wil N-VA/Open VLD nu een permanente gedenkplek voor de Tieltenaar. “Zinloos geweld lijkt in onze zogenaamde gecultiveerde maatschappij niet weg te denken”, zegt raadslid Henk Mauws. “Ook niet uit onze stad. We mogen hier niet zomaar aan voorbij gaan, het is onze plicht om hier actief en preventief tegenin te gaan.”

Verdraagzaamheid

“Vanuit de vrienden en familie van Leander rees het idee om in het Tieltse straatbeeld iets blijvend te voorzien als symbool tegen dit zinloze geweld. Daarom stellen we voor om aan het nieuwe skatepark op de Watewy – een locatie waar Leander ook zelf erg vaak te vinden was – een afbeelding van een leeuw aan te brengen. Een directe verwijzing naar Leanders bijnaam Leo én zo leggen we ook de link naar verdraagzaamheid. Een bijhorende tekst of QR-code die linkt naar organisaties die zich met deze materie bezig houden, zou een mooie aanvulling kunnen zijn. En waarom dopen we het skatepark niet om tot ‘t Leeuwenpark? Dat zou het ultieme eerbetoon aan Leander zijn én een symbool tegen alle vormen van zinloos geweld.”

Deze afbeelding zou aan het skatepark een plekje moeten krijgen, vindt N-VA/Open VLD© GF
Deze afbeelding zou aan het skatepark een plekje moeten krijgen, vindt N-VA/Open VLD© GF

Jeugdschepen Pascale Baert (Iedereen Tielt): “Eerst en vooral willen we als meerderheid ook ons medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Leander. Zo’n verlies moeten verwerken is hartverscheurend, en al helemaal niet te plaatsen wanneer het het gevolg is van zo’n willekeur en zinloosheid. Dit is echt te absurd voor woorden.”

“We hadden al een gelijkaardige vraag gekregen van een aantal vrienden van Leander voor een symbool in de vorm van graffiti op een andere locatie. We hebben toen geantwoord dat het skatepark een betere locatie zou zijn voor een symbool van verzet tegen geweld. Als stadsbestuur willen we dus zeker het signaal geven dat wij, de Tieltenaren, geweld in al zijn vormen veroordelen. We willen zeker bekijken hoe we ook deze daad van zinloos geweld op een permanente en publieke manier kunnen gedenken. We menen echter dat er, helaas, nog meer gezinnen en mensen getroffen zijn door geweld. We willen dus zeker de familie en vrienden van Leander betrekken, maar ook die van de andere mensen die getroffen zijn door fysiek of seksueel geweld, partnergeweld of virtueel geweld.”

Van zodra het skatepark er is, en dat zou ergens in de herfst het geval moeten zijn, doen we een oproep aan slachtoffers en familie van slachtoffers om tot een gezamenlijk en breed symbool te komen dat een duidelijk statement is tegen alle vormen van geweld.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.