Wordt Kortrijk binnenkort overspoeld door waterpijpen?

De interesse om een shishabar te openen is groot. © GF
Axel Vandenheede

Wat zijn de voorwaarden om een shishabar te openen? Deze vraag krijgt de dienst economie de laatste tijd opvallend vaak. Stad Kortrijk wil een overvloed aan aanvragen vermijden en wil een uitbatingsvergunning invoeren.

Een shishabar is een café waar bezoekers waterpijp kunnen roken. In Kortrijk zijn er nu twee shishabars: de Carrement in de Papenstraat en de Carthago in de Budastraat. “Vooral jongeren maken gebruik van de waterpijp“, stelt Maarten Vander Stichele, veiligheidsadviseur van de burgemeester. “Het concept wordt wel langzaam populairder.”

Dat merkten ze de laatste tijd bij de dienst Onderneem in Kortrijk. De medewerkers daar kregen meer en meer aanvragen binnen van kandidaat-uitbaters. Die willen weten of de lokale overheid specifieke voorwaarden oplegt aan nieuwe vestigingen. “De interesse om bijkomende shishabars op te starten blijkt dus levendig, wat laat vermoeden dat dit in de nabije toekomst wellicht ook zal gebeuren.”

Lachgas

Maarten Vander Stichele benadrukt dat er wel degelijk veel wetgeving bij komt kijken. “Er wordt daar niet noodzakelijk alcohol geserveerd, maar een shishabar is natuurlijk wel een bar. Dat wil zeggen dat er daar veel mensen samenkomen om waterpijp te roken, waardoor er bepaalde regels gerespecteerd moeten worden.”

“Bij het roken komt er ook koolstofmonoxide vrij. Die hoeveelheid kan tot 30 keer hoger zijn dan bij het roken van sigaretten. In Nederland zijn er gevallen bekend van personen die onwel werden in een shishalounge. Eens in het ziekenhuis bleek dat de CO-concentratie in hun bloed zo hoog was dat een medische behandeling nodig bleek.”

Verder is er ook het hygiënisch aspect. De waterpijp wordt doorgegeven, iedereen lurkt eraan. Het risico op infectieziekten is bij slechte hygiëne groot. Bovendien moet de rookwetgeving worden nageleefd. Zo mag er enkel worden gerookt in een rookruimte met afzuiginstallatie, de tabak mag niet zelf versneden worden, jongeren onder de 16 mogen er niet roken…

Een shishabar moet dus aan tal van voorwaarden voldoen. Om dit te garanderen en ervoor te zorgen dat enkel beroepsbekwame mensen een zaak openen, wil stad Kortrijk een uitbatingsvergunning invoeren. Maandag op de gemeenteraad wordt daarover beslist”, besluit Maarten Vander Stichele.

Dat er nog werk aan de winkel is in de huidige shishabars, wijst politioneel onderzoek in het verleden uit. Tijdens een controle constateerde de politie dat jongeren lachgas aan het snuiven waren. Bij een andere controle bleek dat de uitbater zelf de tabak behandelde en versneed, deze verkocht aan jongeren onder de 16 jaar en niet over een afgesloten rookruimte beschikte.

Antwerpen kent het fenomeen al lang en maakte de shishabars in 2011 al vergunningsplichtig. Dit houdt in dat de stad een uitgebreide moraliteitstoets kan opleggen. Als blijkt dat de zaakvoerder in het verleden in aanraking kwam met drugs, kan het stadsbestuur een vergunning weigeren. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier