Wordt Calidris reddings- en watersportcentrum?

© LC
Paul Bruneel

Als het van schepen Tom Dedecker van Middelkerke afhangt, dan wordt de Calidris in Westende een volwaardig reddings- en watersportcentrum. Het gebouw zorgde in de gemeente indertijd al voor heel wat discussie tussen de politieke mandatarissen omwille van de functie ervan.

Het gebouw werd in 1900 opgetrokken als kinderhome Villa Crombez en na een vernietiging tijdens de oorlog werd het opnieuw opgetrokken. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er bes beschadigingen en werd het in 1950 opnieuw geopend. In 1983 werd het een self service restaurant, maar geen groot succes. In 1987 kocht het toenmalige gemeentebestuur van Middelkerke de gebouwen aan om er een socio-cultureel centrum van te maken. De kostprijs voor de aankoop en de renovaties zorgden jarenlang voor politieke discussies.

Vandaag is het IKWV ondergebracht in de gebouwen en vinden er af en toe vergaderingen plaats. Tot enkele jaren geleden waren er ook zeeklassen. Schepen Tom Dedecker (Lijst Dedecker) wil er een reddings- en watersportcentrum van maken: “Agentschap Natuur en Bos vindt dat de badzone Sint-Laureins moet verdwijnen omdat deze in natuurgebied ligt. We zouden de surfzone die ernaast ligt kunnen uitbreiden met een surf- en zeilzone want daar is er plaats te kort en van de Calidris een reddings- en watersportcentrum maken. Kleinzeilerij toelaten zou een toeristische boost kunnen geven aan Westende. Aan de Calidris is plaats genoeg om de zeilbootjes te plaatsen en er zijn voldoende lokalen voor opleidingen voor onder meer de redders.”

Nog volgens de schepen zou ook WOBRA, het West-Vlaams opleidingscentrum voor de brandweer, dat nu in Zedelgem is gevestigd onderdak kunnen vinden in Westende. Het gaat wel enkel nog om een visie en geen concreet plan. (PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier